main logo
641

Mai puţine cazuri de gripă, odată cu declanşarea pandemiei. Explicaţia

Pe lângă pandemia de Covid-19, pentru al doilea an consecutiv, România s-a confruntat și cu o epidemie de gripă.

Mai puţine cazuri de gripă, odată cu declanşarea pandemiei. Explicaţia

Statisticile arată că în acest sezon a avut loc o explozie de cazuri și aproape 50.000 de români au fost infectați cu virusul gripal, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Numărul este aproape dublu față de sezonul precedent, însă, din fericire, a scăzut mult cel al deceselor, pentru că mulți dintre cei care fac parte din categoriile de risc s-au imunizat.

Primele cazuri de gripă din acest sezon au apărut la începutul lunii octombrie. Însă în luna decembrie numărul de cazuri a început să crească, iar în februarie într-o singură săptămână au fost înregistrate peste 8 mii.

Epidemie de gripă, pentru al doilea an la rând

Pentru al doilea an consecutiv, în România s-a declarat epidemie de gripă. Din datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, până acum au fost înregistrate aproape 50.000 de îmbolnăviri și 73 de decese.

Sezonul trecut au fost raportați 23.727 de bolnavi. Atunci însă numărul morților a fost 199, adică mult mai mare. Așadar vorbim de două sezoane gripale invers proprotionale din punct de vedere al numărului de îmbolnăviri comparativ cu cel al deceselor. Iar specialiștii ne-au explicat situația.

Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist Spitalul Militar Central: ’’Cel mai probabil, acest lucru se datorează creșterii numărului de persoane din categoria la risc vaccinate antigripal.

În luna mai erau peste 1,5 milioane cu vaccin de la Ministerul Sănătății, la care se mai adaugă apropae 500.000 în sistemul privat. Foarte probabil, vorbim de o incidență a gripei la categoria la risc.”

Numărul pacienților a început să crească din 2018

Numărul pacienților cu gripă a început să crească simțitor din 2018, pentru că în perioada 2013-2017, la nivel național nu s-au înregistrat mai mult de 4.000 de cazuri pe sezon.

Experții spun că acest lucru se explică parțial și prin schimbarea sistemului de raportare prin diagnosticul clinic, dar și a creșterii numărului de teste rapide de diagnostic.

Când România se confrunta cu o exploxie a cazurilor de gripă, a apărut și pandemia de coronavirus.

Primul caz a fost confirmat la noi pe 26 februarie, iar acum am ajuns la peste 20.000, adică aproape jumătate din numărul celor de gripă.

Peste 1.300 de români au fost uciși până acum din cauza infecției Covid-19.

Numărul cazurilor de gripă a scăzut când a apărut Covid-19 

Analiza datelor arată că numărul cazurilor de gripă a început să scadă spre finalul lunii februarie, atunci când au început să apară cazurile de Covid-19.

Având în vedere că simptomele sunt asemănătoare, evident că mulți se întreabă daca nu cumva pacienți care au fost diagnosticați la începutul anului cu gripă clinică și care nu au avut un test de laborator ar fi putut să aibă de fapt noul coronavirus.

Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist Spitalul Militar Central: ″Dacă am merge pe varianta că au fost din luna ianuarie, februarie cazuri de corona nediagnosticate, situația epidemiologică ar fi trebuit să stea cu totul altfel, ca în străinătate. Dacă ne uităm retocativ, se stabilește o trasabilitate destul de clară a cauzrilor: întăi de import, apoi cei veniți care au stat în carantină sau izolare, ulterior transmitere comunitară. Nu cred în acest scenariu.″⁣

România rămâne deocamdată pe o pantă descendentă a cazurilor de infecție Covid-19, dar specialiștii se așteaptă ca, la fel ca în cazul gripei, din toamnă coronavirusul să revină.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării