main logo
364

Macron: Franţa doreşte ca Rusia să rămână membră a Consiliului Europei

Preşedintele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară va prelua la jumătatea lunii mai preşedinţia Consiliului Europei, şi-a exprimat luni dorinţa ca Rusia să rămână membră a acestei organizaţii în pofida diferendelor existente, transmite AFP.

Macron: Franţa doreşte ca Rusia să rămână membră a Consiliului Europei

„Doresc ca Rusia să rămână în sânul Consiliului Europei”, a declarat şeful statului francez, care l-a primit la Palatul Elysée pe secretarul general al organizaţiei paneuropene, norvegianul Thorbjorn Jagland, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

„Consiliul Europei are nevoie de Rusia aşa cum Rusia şi ruşii au nevoie de Consiliul Europei, ceea ce presupune ca drepturile sale stat membru să fie respectate, dar şi ca Rusia să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de instituţie”, a continuat el.

Consiliul Europei, care a celebrat duminică 70 de ani, este implicat de câţiva ani într-o criză cu Rusia. Pentru a sancţiona anexarea peninsulei Crimeea de Federaţia Rusă în 2014, dreptul de vot al parlamentarilor ruşi a fost suspendat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Moscova a ripostat prin îngheţarea, în 2017, a 33 de milioane de euro din bugetul anual al CoE şi ameninţă să părăsească organizaţia dacă drepturile parlamentarilor ruşi nu sunt restabilite şi dacă ei nu vor putea participa la alegerea viitorului secretar general, la jumătatea lunii iunie.

„Consiliul este astăzi pus la încercare, în însăşi funcţionarea lui, în vocaţia sa de a fi casa comună a europenilor”, a adăugat Macron. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării