main logo
424

Măcănitul rațelor, dispută judiciară între sătenii și orășenii francezi

Aproximativ 50 de raţe şi de gâşte au fost acuzate în instanţă că măcăie prea tare în Soustons, o localitate din sud-vestul Franţei, după ce cocoşul Maurice a fost implicat într-un proces similar din cauza cântecului său prea matinal pe insula franceză Oleron.

Măcănitul rațelor, dispută judiciară între sătenii și orășenii francezi

Acţionată în instanţă de vecini deranjaţi de zgomotele produse de acele raţe şi gâşte, stăpâna lor trebuia să se prezinte marţi la tribunal, însă procesul a fost amânat pentru 1 octombrie, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Mai multe procese cauzate de „zgomote rurale” – de la cocoşul Maurice, a cărui judecată va fi pronunţată joi, la clopote de biserici şi până la broaşte – au deranjat în ultima perioadă liniştea care domnea până acum în regiunile rurale ale Franţei. 

În Soustons, o comună cu 7.600 de locuitori din departamentul Landes, un cuplu a dat-o în judecată pe vecina sa. 

Obiectul procesului: „zgomotul neîncetat şi alte neplăceri care le-ar fi fost provocate de raţele mele”, a declarat pentru AFP acuzata, Dominique Douthe, o femeie în vârstă de 67 de ani. 

Proprietara păsărilor, care locuieşte în Soustons de peste 30 de ani, creşte aproximativ „50 de raţe şi de gâşte” pe proprietatea ei aflată într-o zonă rurală. 

„Acest conflict a început în urmă cu circa un an, când acel vecin a achiziţionat proprietatea alăturată”, a dezvăluit Dominique Douthe. 

„A venit la mine să se plângă de zgomotul păsărilor mele de două ori pe săptămână din luna iunie până în luna octombrie în 2018”, a adăugat ea. 

Soţia din acel cuplu de reclamanţi, care nu doresc să îşi dezvăluie identitatea în spaţiul public, a făcut următoarea declaraţie: 

„Atunci când am vizitat casa, în timpul iernii, raţele şi gâştele erau mai puţin numeroase, deci, mai puţin zgomotoase”. „Am văzut câteva animale. 

Abia mai târziu, când animalele au revenit, zgomotul a devenit mai puternic”, a adăugat ea. 

Soţul ei spune că a contactat-o pe stăpâna păsărilor de trei-patru ori, a adus în zonă un specialist în acustică, iar acesta i-a recomandat deplasarea ţarcului pentru păsări şi construirea unui zid. 

„Nu am mai avut veşti de la această doamnă, niciun contact cu ea din luna octombrie”, a spus reclamantul. În acel sat de mici dimensiuni, „numeroase proprietăţi sunt prevăzute cu un spaţiu pentru creşterea păsărilor”. 

„Ne află totuşi în Landes!”, a declarat, supărată, o altă vecină, care creşte la rândul ei câteva găini. 

Crescătoarea de raţe a contactat mai mult asociaţii care militează pentru protejarea animalelor, inclusiv 30 Millions d’Amis şi Fundaţia Brigitte Bardot. 

O petiţie semnată de „un comitet de sprijin pentru raţele din Hardy (cartier din Soustons, n.r.)” adunase până marţi aproape 6.500 de semnături. 

Primarul din Soustons, Frederique Charpenel, a publicat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: 

„Este absolut necesar, în Soustons şi peste tot în Franţa, să conservăm caracteristicile ruralităţii (agricultură, creşterea animalelor, pescuit, vânătoare, etc.)”. 

Dar, „mi se pare la fel de necesar să nu cădem în capcana retragerii în sine, să nu derapăm spre caricatură gândindu-ne că noii sosiţi nu ar putea să se integreze sau ne-ar face să ne pierdem sufletele”, a adăugat edilul francez în acelaşi mesaj online. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării