main logo
382

Luxemburg: Tensiunile dintre SUA şi Iran ar duce la alt val de refugiaţi

Iranul ar trebui să se abţină din a depăşi cantitatea de uraniu îmbogăţit permisă în acordul nuclear cu SUA, a declarat ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn, avertizând că relaţiile tensionate dintre cele două ţări ar putea declanşa „un val de refugiaţi imens”, conform Politico.

Luxemburg: Tensiunile dintre SUA şi Iran ar duce la alt val de refugiaţiFoto: news.ro

„Conform Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice de la Viena, Iranul a respectat până acum acordul. Pe de altă parte, trebuie să îi avertizez pe iranieni să nu depăşească limita de uraniu îmbogăţit permisă de acord, începând de duminică”, a declarat Asselborn pentru ziarul german Welt am Sonntag, transmite Știri.md cu referire lanews.ro.

Asselborn a avertizat că depăşirea acestei limite nu ar duce doar la o deteriorare a relaţiilor dintre Iran şi UE ci ar escalada tensiunile cu SUA.

Teheranul a anunţat luna trecută că va depăşi limita de uraniu îmbogăţit permisă în acordul nuclear din 2015 începând de duminică. 

Iranul susţine că ţările europene nu au făcut destule pentru a ţine în viaţă acordul şi pentru a proteja Iranul de sancţiunile americane.

Relaţiile dintre Teheran s-au înrăutăţit în ultimele săptămâni după ce Iranul a doborât o dronă americană şi a fost acuzat de Washington că este responsabil de atacurile asupra a două petroliere din Orientul Mijlociu, acuzaţii negate de Iran.

Dacă situaţia va continua astfel, Uniunea Europeană va fi afectată, a afirmat Asselborn.

„Există pericolul ca cei trei milioane de afgani care locuiesc în ţară să părăsească Iranul. Mulţi dintre ei nu se vor întoarce în Afganistan din cauza situaţiei privind securitatea însă vor merge în Turcia şi apoi în Europa”, a declarat el.

„Există riscul unui val imens de refugiaţi care va aduce provocări majore Uniunii Europene”, a adăugat el.

Asselborn a declarat şi că preşedintele american Donald Trump „a greşit” când s-a retras din acordul nuclear în 2018.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării