main logo
468

Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, pe cale să îşi doboare recordul

Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, este pe cale să îşi doboare în acest an propriul record de frecventare şi a decis să propună începând din ianuarie o nocturnă gratuită în prima sâmbătă din fiecare lună pentru a-şi diversifica publicul, au anunţat miercuri directorii instituţiei muzeale.

Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, pe cale să îşi doboare recordulLuvru, cel mai vizitat muzeu din lume, pe cale să îşi doboare recordul

Prin prisma cifrelor de frecventare de la sfârşitul lunii noiembrie, muzeul parizian va ajunge la pragul de 10 milioane de vizitatori la sfârşitul acestui an, doborând astfel recordul de frecventare anuală, stabilit în 2012 cu 9,7 milioane de vizitatori, a precizat echipa managerială a muzeului, confirmând o informaţie dezvăluită de cotidianul Le Parisien, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

În 2017, muzeul Luvru a înregistrat o creştere puternică a numărului de vizitatori (după reculul din 2016, provocat de atacurile teroriste comise la Paris în 2015), primind 8,1 milioane de vizitatori. Dacă se ţine cont şi de plătitorii de bilete de la Louvre-Lens, peste 8,5 milioane de vizitatori au putut să admire colecţiile muzeului Luvru în anul 2017.

Recordul care este pe cale să fie stabilit este dublat de anunţul lansării unei nocturne gratuite în fiecare lună, agrementată de diverse activităţi ludice, organizate pentru ca muzeul parizian să se deschidă în faţa unui public nou, mai popular, diferit de vizitatorii obişnuiţi şi de turiştii străini.

Noul proiect, ce va debuta pe 5 ianuarie, îi vizează cu prioritate pe "francilieni" (rezidenţii din Ile-de-France, regiunea din jurul Parisului, n.r.), dar şi pe tineri şi familiile care au copii. Iniţiativa este propusă şi deţinătorilor de Pass Culture - un permis cultural pentru tineri, pe cale să fie creat de Ministerul Culturii din Franţa.

Obiectivul doreşte ca "această nocturnă să fie o veritabilă pârghie pentru democratizarea Luvrului", au precizat reprezentanţii muzeului într-un comunicat.

Cele 12 seri de sâmbătă vor avea un program de vizitare cuprins între orele locale 18:00 şi 21:45 şi vor înlocui primele şase duminici gratuite din octombrie până în martie, o formulă abandonată pentru că nu a avut succes, întrucât regimul duminical de gratuitate nu a reuşit atragerea acelor persoane care nu au obiceiul de a vizita muzee.

"Numărul de vizitatori naţionali care vin pentru prima dată la Luvru era în scădere în timpul acestor duminici gratuite, în timp ce frecvenţa vizitatorilor străini creştea considerabil, în special la iniţiativa agenţiilor de turism, care profitau de această ocazie", au subliniat reprezentanţii muzeului parizian.

"Categoriile populare nu au fost mai numeroase în timpul duminicilor gratuite: doar 16% dintre vizitatorii din timpul duminicilor gratuite erau muncitori", potrivit unui barometru al publicului de la Luvru.

Muzeul va propune vizitarea gratuită a aripilor Denon şi Sully. Accesul în aripa Richelieu va fi gratuit, însă doar pe bază de rezervare. În centrul colecţiilor de antichităţi orientale, mai multe activităţi vor fi oferite vizitatorilor.

Anul 2019 va fi un an-test, atât în ceea ce priveşte alegerea intervalelor orare de vizitare, cât şi activităţile propuse vizitatorilor.

În curtea Marly, cu ocazia primei nocturne din 5 ianuarie, un spaţiu dedicat jocurilor de societate şi un colţ destinat lecturii vor fi amenajate între două sculpturi. Orchestre de alămuri, poveşti, ateliere de desenat, prezentări neaşteptate ale operelor şi vânători de comori vor completa oferta de activităţi pe care muzeul parizian le propune familiilor. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării