main logo
7352

Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim: Cum are loc ritualul patriarhului

Lumina Sfântă, considerată cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă, s-a aprins și în acest an.

Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim: Cum are loc ritualul patriarhului

Momentul s-a produs cu câteva clipe în urmă, transmite Știri.md.

Potrivit rânduielii, înainte de coborârea Luminii Sfinte, Mormântul Sfânt este verificat, pentru îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul acestuia, după ce toate luminile şi candelele au fost stinse.

Verificarea implică trei inspecţii separate, care încep la ora 10.00, şi este condusă de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi.

La ora 11:00, are loc sigilarea uşii Sfântului Mormânt, de către Garda musulmană, care pune o bandă albă printre cele două mânere ale uşii, sigilând-o cu ceară. Apoi se pecetluieşte uşa cu două panglici albe aşezate în cruce.

După aceea soseşte Patriarhul Ierusalimului care, împreună cu un sobor de ierarhi şi cu credincioşii, înconjoară de trei ori, în procesiune, Sfântul Mormânt.

Patriarhul Ierusalimului îşi scoate apoi veşmintele şi mitra şi este verificat pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare.

Îmbrăcat numai în stihae, veşmânt lung şi larg pe care îl poartă preoţii ortodocşi în timpul serviciului religios, Patriarhul intră în Sfântul Mormânt.

În interior, Preafericirea Sa îngenunchează înaintea dalei de marmură ce acoperă Mormântul şi se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini.

După ce Lumina Sfântă a coborât în Mormântul Sfânt, patriarhul o oferă tuturor celor prezenţi.

În seara zilei de sâmbătă, 1 mai, ora 20.00, Sfânta Lumină va fi întâmpinată la Aeroportul Internațional Chișinău, de unde va fi împărţit preoţilor şi credincioşilor.

Astfel, în noaptea de Înviere, Sfânta Lumină va ajunge în toate parohiile și mănăstirile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării