Lukașenko refuză să demisioneze: Opoziția cheamă la grevă generală
26 octombrie, 07:38
999
2
Lukașenko refuză să demisioneze: Opoziția cheamă la grevă generală
26 octombrie, 07:38
999
2

În Belarus ar urma să înceapă o grevă generală, la care a chemat lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia după ce Aleksandr Lukașenko a refuzat să demisioneze pentru a permite organizata de noi alegeri prezidențiale, corecte și monitorizate de observatori internaționali.

Duminică, 25 octombrie, era data limită pusă de opoziție pentru demisia lui Lukașenko, acuzat că a falsificat alegerile prezidențiale din 9 august, pe care le-ar fi câștigat cu peste 80% din voturi, transmite Știri.md cu referire la Europa Liberă.

Zeci de mii de persoane au ieșit duminică iar pe străzile de Minsk pentru a protestat iar poliția a reacționat din nou în forță cu grenade lacrimogene și arestări masive. 

Peste 200 de persoane au fost reținute, a informat organizația pentru drepturile omului „Viasna”. Spre deosebire de ultimele dăți, cele mai multe arestări nu au avut loc la Minsk, ci în provincie.

Tihanovskaia i-a îndemnat pe belaruși să înceteze munca în întreprinderile de stat, să boicoteze magazinele de stat, să blocheze drumurile și să-și retragă banii din bănci.

În afara de demisia lui Lukașenko și organizarea de noi alegeri prezidențiale, opoziția mai cere și eliberarea tuturor deținuților politici.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter