9 octombrie, 17:48
414
0
Lukașenko, din nou dezaprobat: România își recheamă ambasadorul din Belarus
9 octombrie, 17:48
414
0

România îl va rechema pe ambasadorul din Belarus, Viorel Moșanu, în semn de solidaritate cu Polonia si Lituania, acuzate de regimul Lukașenko de amestec în politica internă a țării.

Foto: reuters.com

Cele două țări și-au retras ambasadorii, urmate de Cehia, Estonia, Letonia și Germania și Bulgaria, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

„Am decis să rechemăm ambasadorul din Belarus pentru consultări, în semn de solidaritate cu Lituania și Polonia. Belarus trebuie să înțeleagă că folosirea presiunii diplomatice asupra statelor membre UE nu va ajuta la un dialog și nu va aduce rezultate pozitive”, a scris ministrul de Externe Bogdan Aurescu pe Twitter.

Bulgaria a anunțat joi seara că îşi recheamă pentru consultări ambasadorul din Belarus.

Prin această decizie ne exprimăm solidaritatea şi sprijinul pentru partenerii noştri din UE – Lituania şi Polonia”, a scris ministrul afacerilor externe al Bulgariei pe Twitter, după o întâlnire cu lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Ţihanovskaia, la un summit Globsec de la Bratislava.

Lukașenko şi-a rechemat vinerea trecută pentru consultări ambasadorii de la Varşovia şi Vilnius şi a cerut reducerea personalului diplomatic lituanian şi polonez de la Minsk. Polonia şi Lituania au refuzat să se conformeze şi şi-au rechemat la rândul lor ambasadorii din Belarus. 

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatul alegerilor şi a impus sancţiuni care vizează membri ai regimului de la Minsk.

Conform datelor oficiale, acesta a obținut 80,1% dintre voturi. Opoziția a acuzat că alegerile prezidențiale din 9 august au fost fraudate. De atunci, în Belarus au loc acțiuni de protest.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter