main logo
1491

Lukașenko a discutat în închisoare cu opozanții în cadrul unei ședințe

Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, a ținut o întâlnire cu totul surprinzătoare cu opozanții săi deținuți într-o închisoare din Capitala Minsk, relatează BBC News.

Lukașenko a discutat în închisoare cu opozanții în cadrul unei ședințe

Presa de stat a susținut că Lukașenko a convocat reuniunea pentru a discuta despre reforma constituțională cu opozanții săi care sunt închiși, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

De partea cealaltă a baricadei, lideri ai opoziției au afirmat că acesta ar fi un semn de slăbiciune din partea președinteui care a obținut încă un mandat în alegerile din 9 august, alegeri care au fost fraudate.

Belarus a fost zguduită de proteste masive imediat după anunțarea rezultatului alegerilor de către Comisia Electorală, într-o primă fază fiind arestați nu mai puțin de 6.000 de manifestanți.

Candidatul Opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a spus că este adevărata câștigătoare a scrutinului și a cerut alegeri libere. Ulterior, ea a plecat din țară.

Uniunea Europeană și SUA au refuzat să recunoască rezultatul oficial al scrutinului prezidențial.

Ce s-a întâmplat la ședința din închisoare?

Biroul de presă al lui Lukașenko a susținut că în cadrul ședinței, care a durat patru ore și jumătate, participanții au convenit ca întregul conținut al discuțiilor să rămână secret.

Cu toate acestea, oficialii lui Lukașenko au dat publicității o fotografie în care apare președintele contestat și alte 11 figuri politice, care privesc în jos, palide, fără să schițeze niciun zâmbet.

Bancherul Viktor Babariko, opozant căruia i-a fost interzisă participarea la alegerile din august şi în luna anterioară a fost arestat împreună cu fiul său, se află printre cei din fotografie.

Singura femeie care apare în fotografie este avocata Lilia Vlasova, membră a consiliului de coordonare a opoziţiei, arestată în luna august.

De asemenea, în poză mai apare și Vitali Shkliarov, un strateg belarus care are și cetățenie americană și care a lucrat pentru campania prezidențială a senatorului democrat Bernie Sanders.

''Constituţia nu poate fi scrisă în stradă'', a spus Lukaşenko, potrivit agenţiei Belta, evocând tema întâlnirii sale cu opozanţii încarceraţi.

”Nu poți avea un dialog într-o celulă de închisoare”

Principala rivală a liderului de la Minsk, supranumit ultimul dictator din Europa, Svetlana Tihanovskaia, care se află în continuare în exil în Lituania, a reacționat pe rețelele sociale.

Ea a spus că, prin acest gest, Lukașenko recunoaște liderii opoziției drept prizonieri politici, în condițiile în care până nu demult îi numea pe aceștia ”criminali”.

Lidera opoziției a adăugat însă că ”nu poți avea un dialog într-o celulă de închisoare”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării