main logo
2171

Locul de pe Terra unde nivelul radiațiilor e de 1.000 de ori mai mare decât la Cernobîl

Nivelul de radiații din Insulele Marshall din Oceanul Pacific, unde SUA au testat bomble nucleare în timpul Războiului rece, este mai mare decât zonele contaminate de la Cernobîl sau Fukushima, susține un nou studiu.

Locul unde radiațiile sunt de 1.000 de ori mai mari decât la CernobîlFoto: Getty

Din 1946 până în 1958, Guvernul american a efectuat nu mai puțin de 67 de teste nucleare în zona Insulelor Marshall, un stat insular, la nord de Ecuator, format din 32 de atoli și 867 de recifi, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Autoritățile americane au decis relocarea populației, dar numeroși oameni au fost expuși la boli provocate de radiații, scrie CNN.

60 de ani mai târziu, cercetători de la Universitatea Columbia susțin că nivelul radiațiilor pe patru dintre atoli rămâne foarte ridicat, în unele zone fiind de 10 până la 1000 de ori mai ridicat decât cel din zona centralei nucleare Cernobîl sau de la Fukushima, unde un cutremur și un tsunami au afectat centrala nucleară în 2011.

Populația din aceste insule este relativ mică, de numai 75.000 de oameni. Insulele Bikini și Enewetak sunt considerate ca fiind “zona zero” a testelor nucleare americane.

Insula Bikini a fost locul unde SUA a testat cea mai mare bombă cu hidrogen, cunoscută sub numele de Castle Bravo, în 1954. Explozia a fost de 1.000 de ori mai puternică decât cele aruncate asupra Japoniei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Echipa de la Universitatea Columbia susține că pe insula Bikini se regăsește cel mai înalt nivel de radiații dintre zonele studiate, recomandarea autorilor studiului fiind ca această insulă să rămână în continuare nelocuibilă.

De asemenea, potrivit studiului, un nivel ridicat de radiații a fost descoperit pe insula Runit din atolul Enewtak, recomandarea fiind ca oamenii să fie informați asupra pericolul la care se expun.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării