main logo
1044

Locul blestemat: Satul unde trăiesc peste 20 de intersexuali

La graniţa turco-siriană se află un mic loc care nu seamănă cu nimic din restul ţării. Satul Cikrik adăposteşte „outsideri” care nu se încadrează în valorile conservatoare ale vecinilor lor.

Locul blestemat: Satul unde trăiesc peste 20 de intersexuali

Aziz Işik este intersexual. O persoană născută fără caracteristici masculine sau feminine clare. Aziz se identifică drept bărbat, dar autorităţile turce îl clasifică drept femeie.

El visează să fie acceptat şi în afara satului drept cine este, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Aziz Işik e păstor şi se simte cel mai bine când e cu turma lui. Aici, sus, nu datorează nimănui nicio explicaţie pentru faptul că s-a născut fată şi i se spunea Azize.

„Uneori, îmi place să fiu printre oameni, dar de cele mai multe dăți vreau doar să fiu singur. Când mă simt copleşit de situaţie vreau doar să fiu lăsat în pace - iar aici, sus, e cel mai bine”, spune Aziz.

Aziz Ișik s-a născut fată și i se spunea Azize. E unul dintre cei peste 20 de intersexuali din satul Cikrik, din sud-estul Turciei

El locuieşte în satul Cikrik, din sud-estul Turciei, în Anatolia. Un ziar turc a descris locul drept „blestemat”. Motivul? În acest sat trăiesc peste 20 de intersexuali - oameni născuţi fără un gen biologic clar. Unul dintre aceştia este Aziz, care are 50 de ani. El nu are organe sexuale externe lipsite de ambiguitate - aşa că trebuie să aibă carte de identitate roz, cea pentru femei. Însă, chiar de copil, a ştiut că nu vrea să fie fată.

„Într-o zi, când boxam cu un băiat, m-a apucat de părul lung şi m-a trântit la pământ. Atunci am fugit acasă şi mi-am tăiat părul. Eram plin de ură - faţă de mine şi faţă de tot ce era în jurul meu. Chiar şi în ziua de azi sufăr din cauza acestei cărţi de identitate”, povestește Aziz.

În acest colţ izolat al Turciei există obiceiul căsătoriei între rude. Şi aproape toţi locuitorii extrem de săracului sat Cikrik sunt înrudiţi între ei. Acest lucru răspândeşte cu rapiditate dereglări genetice şi afecţiuni ereditare ca intersexualitatea.

Un tânărul de 21 de ani a făcut o operaţie pentru a avea organe sexuale masculine fără niciun echivoc.

„A trebuit să fac trei operaţii. Fiecare a costat echivalentul a 500 de euro. Eu atât câştig în jumătate de an. Dar acum mă simt un om complet. La un moment dat, o să vreau să mă căsătoresc şi să am copii”, spune tânărul.

Însă, chiar şi după intervenţiile chirurgicale, foarte puţin intersexuali pot concepe. Şi operaţiile nu contribuie la schimbarea de atitudine în rândul acestor bărbaţi dintr-un sat învecinat, de exemplu. Ei nu vor ca vreun membru al familiilor lor să se căsătorească cu un intersexual.

„S-au născut fete şi s-au transformat în bărbaţi. Poate că într-o bună zi o să se răzgândească din nou. Nu, noi nu acceptăm asta”, spune un localnic.

„Din câte ştiu, nu pot avea copii. Sunt ca homosexualii”, afirmă un altul.

Aziz n-a făcut nicio operaţie. La fel ca mulţi alţii, nu are banii necesari. El se duce foarte rar în oraşul cel mai apropiat, Diyarbakir - poate doar din când în când, la doctor.

De data asta, îi va cere sfatul psihologului Tugba Yüksel. Yüksel consiliază, de mulţi ani, copiii intersexuali şi familiile lor.

Tuğba Yüksel, psiholog: „Familiile care vin la mine se simt copleşite. Se întreabă dacă să-şi crească copilul intersexual ca pe un băiat sau ca pe o fată. Sau şi-au crescut copilul ca băiat până pe la vârsta de cinci ani, timp în care a jucat fotbal şi aşa mai departe, şi acum, brusc, acesta vrea să fie fată”.

În această societate ultraconservatoare, nu prea contează că Aziz s-a simţit întotdeauna bărbat. De câte ori s-a îndrăgostit, a avut parte de dezamăgire.

„În tinereţe, am avut o relaţie cu o fată din sat. În secret, desigur. Când s-a aflat, s-a iscat un scandal uriaş. Visul mi s-a spulberat. Aici moravurile sociale dictează. Părinţii au căsătorit-o cu un alt bărbat”, povestește Aziz.

Dar el nu se dă bătut. Are de gând să cumpere un smartphone ieftin, fiindcă a auzit că e mai uşor să cunoşti femei pe internet.

Vânzătorul de la magazinul cu telefoane îi arată cum să-şi facă un selfie care să-l pună în valoare. Are nevoie de o fotografie pentru profil.

Când ajunge acasă, are moralul ceva mai ridicat. Locuieşte într-o căsuţă, cu mama lui şi cu încă alte zece rude. Mama lui e bucuroasă că, în urmă cu mulţi ani, Aziz a hotărât că e bărbat.

„În societatea noastră, bărbatul e mai important. O fată se mărită şi pleacă, dar bărbatul poate întreţine familia şi are drept de moştenire”, arată mama.

Aziz speră că într-o bună zi va găsi o femeie din afara satului, care nu va fi dezgustată de trecutul lui.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării