17 noi, 2017 12:10
533
0
Lituania adoptă Legea Magniţki. Funcţionarii ruşi corupţi nu vor putea intra în țară
17 noi, 2017 12:10
533
0

Parlamentul lituanian a adoptat joi o lege care va permite aplicarea de sancţiuni împotriva funcţionarilor ruşi responsabili de încălcări ale drepturilor omului şi spălare de bani, un gest care a stârnit deja furia Moscovei, informează AFP.

Lituania va aplica sancţiuni funcţionarilor din Rusia după modelul Legii Magniţki.

Lituania, membră a UE şi a NATO, este a cincea ţară occidentală, după SUA, Canada, Marea Britanie şi Estonia, care introduce Legea Magniţki, numită astfel după juristul rus Serghei Magniţki, decedat în închisoare în 2009 după ce a demascat un caz de corupţie în care erau implicaţi membri ai guvernului rus.

Propusă de opoziţie şi susţinută de guvernul lituanian, legea mai trebuie promulgată de preşedinta Dalia Grybauskaite pentru a intra în vigoare. „Salut decizia finală de aprobare a aşa-numitei Legi Magniţki. Lituania a dat astfel dovadă de o poziţie fermă şi coerentă", a subliniat şeful diplomaţiei lituaniene, Linas Linkevicius.

Diplomaţii lituanieni elaborează o listă de persoane care vor avea interdicţie de a intra în Lituania timp de cinci ani, a precizat pentru AFP purtătorul său de cuvânt. Liderul opoziţiei, Gabrielius Landsbergis, a înaintat deja o listă de 44 de nume de cetăţeni ruşi, printre care juristul Alexander Bastrikin şi milionarul Andrei Lugovoi. 

"Va trebui să răspundem prin măsuri simetrice la acest nou gest ostil din partea Lituaniei faţă de Rusia şi să interzicem intrarea unui număr de persoane din această ţară", a reacţionat ambasadorul rus la Vilnius, Alexander Udalţov, citat de agenţia Interfax.

Legea a fost votată cu unanimitate, în mod simbolic la fix opt ani de la decesul lui Magniţki, la vârsta de 37 de ani, în închisoarea Butirki din Moscova, conform Agerpres

Potrivit apropiaţilor săi, el a fost închis pe nedrept şi privat de autorităţile ruse de îngrijiri medicale, ceea ce a cauzat moartea sa.


Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter