main logo
850

Limba rusă, interzisă într-o regiune din Ucraina. Reacția Moscovei

O regiune ucraineană şi-a atras joi criticile susţinătorilor săi occidentali după ce a votat în favoarea unei interdicţii pentru produsele culturale în limba rusă, fără a explica cum intenţionează să o aplice.

Limba rusă, interzisă într-o regiune din Ucraina. Reacția MoscoveiLimba rusă, interzisă într-o regiune din Ucraina. Reacția Moscovei

Parlamentul regional din Lvov, din vestul ucrainean, a adoptat marţi un moratoriu privind utilizarea publică a oricărui produs cultural în limba rusă până la încetarea „ocupaţiei" Ucrainei de către Rusia, referire la anexarea Crimeii şi la regiunile din est aflate sub controlul separatiştilor proruşi, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md

Populaţia din regiunea Lvov, de la frontiera cu Polonia, foloseşte în mare parte limba ucraineană în viaţa sa cotidiană, spre deosebire de alte regiuni în care folosirea limbii ruse este răspândită.

Această decizie, care nu constituie decât o recomandare şi nu implică niciun calendar, vizează "protejarea câmpului informaţional ucrainean de influenţele hibride ale ţării agresoare şi depăşirea consecinţelor unei lungi rusificări lingvistice", potrivit textului publicat pe site-ul forului legislativ local. 

„Haide, Lvov, puteţi mai mult decât atât", a răspuns ambasadoarea britanică Judith Gough. 

Deloc suprinzător, Moscova a criticat dur această măsură, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova evocând o "iniţiativă neconstituţională" şi făcând apel la organizaţiile internaţionale să reacţioneze. 

Potrivit unor aleşi locali ai partidului naţionalist Svoboda care au discutat cu AFP sub acoperirea anonimatului, decizia îşi propune să împiedice restaurantele şi mijloacele de transport în comun să difuzeze cântece în limba rusă şi să se opună difuzării de filme în limba rusă sau lecturilor publice în rusă. 

Într-un context de vii tensiuni între Kiev şi Moscova în ultimii ani, Ucraina a interzis deja la nivel naţional filmele care consideră că glorifică armata rusă şi a blocat intrarea pe teritoriul său a artiştilor care s-au deplasat în Crimeea direct de pe teritoriul rus.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării