main logo
323

Libia: Cel puţin 56 de oameni au murit în urma ciocnirilor de la Tripoli

Cel puţin 56 de oameni au murit în ultimele şase zile în ciocnirile din zona capitalei libiene Tripoli, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizând împotriva prelungirii acestui conflict, informează dpa şi Reuters.

Libia: Cel puţin 56 de oameni au murit în urma ciocnirilor de la Tripoli

Între cei care şi-au pierdut viaţa se numără un şofer de ambulanţă şi doi medici, a menţionat OMS într-un comunicat care nu precizează dacă mai sunt şi alte victime civile, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Cel puţin alte 266 de persoane au fost rănite, mai arată OMS.

Noile confruntări au început săptămâna trecută, când comandantul forţelor paramilitare Armata naţională libiană, Khalifa Haftar, le-a ordonat trupelor sale să preia controlul asupra oraşului Tripoli de la administraţia rivală, susţinută de ONU. 

Luptele care au avut loc mai ales în suburbiile sudice ale oraşului au determinat mii de civili să-şi caute refugiu în alte părţi.

Ofensiva lui Haftar a generat preocupare pe plan global privind o agravare a conflictului din această ţară bogată în petrol, dar scufundată în haos după răsturnarea de la putere şi asasinarea dictatorului Muammar Gaddafi, în 2011, pe fondul unei revolte susţinute de NATO, aminteşte dpa.

„Ne temem că prelungirea conflictului va duce la şi mai multe victime, va epuiza resursele deja limitate din zonă şi va deteriora şi mai mult infrastructura medicală”, a subliniat reprezentantul OMS în Libia, Syad Jaffar Hussain.

În Libia sunt în prezent cel puţin două aşa-zise guverne concurente, unul la Tripoli, sprijinit de ONU, şi altul în oraşul estic Tobruk, aliat cu Haftar (75 de ani). Acesta din urmă a reuşit din 2014 să-şi extindă controlul în Libia, prezentându-şi campania drept un „război împotriva terorismului”. Oponenţii săi îl acuză însă că vrea să instaleze o dictatură şi să reducă la tăcere opoziţia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării