main logo
338

Liam Fox: Respingerea legislaţiei Brexit înseamnă rămânerea în UE

Parlamentarii britanici vor trebui să decidă luna viitoare dacă votează pentru a se asigura că Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană cu acord sau riscă să rămână în blocul comunitar, fie să iasă din UE fără un acord.

Liam Fox: Respingerea legislaţiei Brexit înseamnă rămânerea în UE

Despre aceasta a anunțat miercuri ministrul britanic al comerţului Liam Fox, citat de Reuters, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Guvernul de la Londra a anunţat marţi că la începutul lunii iunie va prezenta legislaţia necesară pentru a ratifica acordul de retragere din Uniunea Europeană. Până acum, acordul convenit de Bruxelles şi guvernul britanic condus de premierul Theresa May a fost respins de trei ori de Camera Comunelor.

''Membrii parlamentului vor trebui să hotărască dacă vor să continue pe un drum care ne duce inexorabil fie către revocarea articolului 50, fie către o ieşire (din UE) fără acord şi să se întrebe dacă ei cred că aceasta este cea mai bună cale de urmat'', a declarat Fox într-o conferinţă organizată de grupul de reflecţie londonez 'Institute for Government'.

''Colegii mei sper că vor fructifica această ocazie pentru a urma ceea ce este o instrucţiune, nu o recomandare, din partea alegătorilor şi vor trebui să ia în considerare ce consecinţe politice vor exista dacă nu îşi respectă partea lor de înţelegere'', a adăugat ministrul britanic.

Ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, a anunţat miercuri că votul parlamentar asupra legislaţiei privind Brexitul se va desfăşura în săptămâna care începe pe 3 iunie, în aceeaşi săptămână în care are loc vizita preşedintelui american Donald Trump în Marea Britanie.

''Camera Comunelor va avea în săptămâna care începe cu 3 iunie prilejul de a se pronunţa prin vot asupra legii privind acordul de retragere. Evident, va fi o săptămână interesantă - are loc şi vizita preşedintelui Trump'', a spus Barclay într-o reuniune cu membri ai Camerei Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic).

La aproape trei ani după ce 52% dintre britanici s-au pronunţat, într-un referendum, pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în rândul politicienilor britanici nu există un acord privind data şi modul în care 'divorţul' va avea loc.

Data iniţială a ieşirii din UE a fost 29 martie 2019, deşi premierul May nu a reuşit să convingă parlamentarii britanici să aprobe acordul negociat cu Bruxelles-ul, astfel că şefa executivului a prezentat o ofertă Partidului Laburist, condus de Jeremy Corbyn, pentru a ajunge la un compromis.

La 11 aprilie, premierul britanic a convenit cu liderii statelor din UE27 să amâne Brexitul cu şase luni, până la 31 octombrie 2019, răgaz în care guvernul de la Londra va încerca să ajungă la un acord cu opoziţia laburistă pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de legislativul britanic.

Theresa May, care a ajuns în funcţie în haosul ce a urmat după votul din 2016 privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a promis că va demisiona dacă parlamentarii susţin acordul său cu Bruxelles-ul privind părăsirea blocului comunitar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării