28 feb, 2019 11:29
378
0
Legea anticorupție din Ucraina, declarată neconstituțională
28 feb, 2019 11:29
378
0

Curtea Constituțională a Ucrainei a declarat neconstituțională legea anticorupție în baza căreia erau anchetați politicieni, judecători și alți oficiali publici.

Biroul Național Anticorupție din Ucraina susține că decizia Curții Constituționale presupune închiderea celor 65 de cazuri de care se ocupă în prezent, care implică o sumă totală de 20 milioane $, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Curtea Constituțională susține că legea este neconstituțională, deoarece încalcă principiul prezumției de nevinovăție a suspecților, care sunt obligați să dovedească legitimitatea modurilor de obținere a bunurilor aflate în posesia lor. 

Magistrații de la Curtea Constituțională sunt de părere că o lege constituțională ar trebui să oblige procurorii să demonstreze că bunurile în cauză au fost obținute prin practici corupte. 

Decizia Curții survine pe fondul protestelor de stradă împotriva corupției și a oligarhilor care controlează societatea ucraineană.

Legea declarată neconstituțională a fost adoptată în 2015, ca o precondiție a semnării unui contract cu Fondul Monetar Internațional pentru un împrumut de 17.5 miliarde $ destinat reformelor din Ucraina.

Președintele Piotr Poroșenco a promis că o lege nouă va fi promovată cât de curând. Ucraina are alegeri prezidențiale programate pentru sfârșitul lunii martie a acestui an.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter