main logo
442

Le Temps: Rusia dorește să atragă în țară circa 10 milioane de imigranți

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

Le Temps: Rusia dorește să atragă 10 milioane de imigranți

„Vladimir Putin urmează pașii făcuți de Angela Merkel, dar pe o scară mult mai mare. Kremlinul a elaborat un program pentru a atrage cinci-zece milioane de imigranți în următorii șase ani…”, se spune în articol, transmite Știri.md cu referire la Paginaderusia.ro.

„Dar, spre deosebire de cancelarul german, planul lui Putin, pregătit în secret, nu include o dimensiune umanitară. Nu este vorba despre acceptarea oamenilor din țările cu cel mai mare număr de refugiați (Siria, Somalia, Sudanul de Sud). Vor fi acceptați doar rusofonii din fostele republici sovietice: Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Ucraina, Moldova etc. „, – precizează autorul publicației.

Având în vedere situația demografică actuală, nimeni nu se îndoiește de fezabilitatea unui astfel de plan. În 2018, pentru prima dată în zece ani, populația Rusiei a scăzut la 146,8 milioane de persoane, potrivit cifrelor oficiale publicate săptămâna trecută. Previziunile demograflori arată că raportul dintre populația activă și pensionari devine critic, indică Le Temps.

„Politica guvernului de a stimula rata natalității a eșuat, astfel încât viabilitatea economică a țării poate fi asigurata doar cu aflux de imigranți. Pentru a spera în atragerea a milioane de noi cetățeni, Rusia trebuie sa ofere un standard de viață mai ridicat (de exemplu, o economie în creștere și crearea masivă de locuri de muncă), precum și să facă eforturi serioase pentru crearea infrastructurii. Economia rusă însă continuă să scadă din 2013. În ultimii trei ani, fluxul de migranți din fosta URSS este în reducere, afirma Liudmila Ivanova-Șveț, de la Universitatea Economică din Rusia. „În țările CSI nivelul de trai se îmbunătățește treptat, și majoritatea cetățenilor activi si mobilă au părăsit deja tarile lor“, crede economistul.

În afară de dificultățile în atragerea străinilor vorbitori de limbă rusă, în Rusia există riscul apariției unor focare de xenofobie. Marea majoritate a imigranților din fostele republici sovietice nu sunt slavi și nici creștini ortodocși, ci musulmani, scrie ziarul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării