main logo
429

La Moscova va fi deschis un Centru comercial şi expoziţional al Moldovei

În acest an, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la crearea Centrului Internaţional de Expoziţii (VDNH) din oraşul Moscova, vor fi deschise cinci pavilioane istorice, care au fost renovate.

Centru comercial şi expoziţional al Moldovei, deschis la Moscova

Potrivit agenţiei Infotag, anunţul a fost făcut de primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, transmite Știri.md.

El a menţionat că e vorba despre pavilioanele "Agricultură", "Metalurgie", "Chimie", "Computere şi informatică" şi "Standarde". În cel din urmă pavilion, cu numărul 10 şi numit în perioada sovietică "RSS Moldovenească", va fi deschis un centru expoziţional al Moldovei.

"Aici a fost efectuată reparaţia capitală a faţadelor, au fost restaurate coloanele istorice şi decorurile", a spus Sobianin.

Pavilionul nr. 10, cu o suprafaţă totală de aproximativ 3 mii de metri pătraţi, a fost construit în 1954. În perioada sovietică, el reprezenta pavilionul tematic al RSS Moldoveneşti în complexul VDNH. În vara anului 2011, Moldova şi Rusia au semnat un acord interguvernamental privind înfiinţarea Centrului comercial şi expoziţional "Moldova" în cadrul pavilionului.

Atunci, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, spunea că Federaţia Rusă va oferi în chirie Moldovei pavilionul nr. 10 pentru o perioadă de 50 de ani, cu posibilitatea de a prelungi termenul contractului cu încă 50 de ani, pentru o plată simbolică, de 1 rublă pe an.

Potrivit lui, pavilionul şi terenul aferent vor fi utilizate de Moldova pentru expoziţii, pentru organizarea evenimentelor culturale. Aici vor fi deschise întreprinderi de alimentaţie publică, în special restaurante cu bucate tradiţionale moldoveneşti.

"Costul estimat al lucrărilor se ridică la $20 mil. şi vor fi acoperite de un investitor privat, selectat prin concurs", a spus Lazăr.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării