main logo
951

La Mănăstirea Căpriana a fost deschis Muzeul Sfântului Ierarh Gavriil

La Mănăstirea Căpriana a fost inaugurat Muzeul Sfântului Ierarh Gavriil, care va găzdui piesele recuperate, în 2016, din cripta Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. Vestigiile arheologice au fost restaurate la Iași.

La Mănăstirea Căpriana a fost deschis Muzeul Sfântului Ierarh GavriilFoto: dinbasarabia.ro

Deschiderea muzeului a avut loc în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitizare” (UEpentruCultură), transmite Știri.md cu referire la IPN.

Înaltul ierarh a păstorit în Basarabia între anii 1812 și 1821. A fondat, în Chișinău, Seminarul Teologic și prima tipografie unde s-au tipărit cărți în limba română pentru bisericile din Basarabia și Ținutul Hotinului. Pentru canonizarea Mitropolitului Bănulescu Bodoni, cripta să de la Mănăstirea Căpriana a fost deschisă după aproape două secole de la înmormântare. Materialul arheologic a fost transportat, în 2016, la Centrul de Cercetare și Conservare Restaurare a Patrimoniului Cultural din Iași. S-au găsit cizmele de piele, în stare fragmentară, veșminte, crucea medalie și cea de mână, iconițele de la mitră.

Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că este mândru de faptul că UE a putut să susțină acest proiect. Și este un foarte bun exemplu pentru a vedea varietatea de domenii care sunt susținute de Uniunea Europeană. „Muzeul va fi o bucurie pentru fiecare vizitator, pentru că va putea să se informeze despre istorie și viața spirituală”, a notat oficialul european.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că acest muzeu pune într-o lumină specială și, totodată, alocă o lumină suplimentară Mănăstirii Căpriana. „Astfel, acest muzeu va fi inclus în ruta turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, care leagă România și Republica Moldova. Sunt convins că acest muzeu va fi unul la care pelerinii se vor opri și vor admira o parte a istoriei noastre comune”, a declarat ambasadorul.

Fosta ministră a culturii, Monica Babuc, a declarat că în 2016, când deținea funcția de ministru, a autorizat săpăturile arheologice în cripta în care a fost înhumat Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, canonizat în același an de către Sinodul Bisericii ortodoxe din Republica Moldova. Vestigiile arheologice ale criptei au fost extrase și transferate printr-un acord la Complexul muzeal Național „Moldova” din Iași, unde prin truda unor excepționali specialiști restauratori au fost readuse la viață. Potrivit ei, acesta este primul muzeu de acest fel în Republica Moldova, inaugurarea căruia a fost realizată cu suportul unui grant din partea Uniunii Europene, printr-un parteneriat de mare succes dintre Mănăstirea Căpriana și Complexul muzeal național „Moldova” de la Iași.

Inaugurarea muzeului a avut loc în contextul Zilelor Europei 2021 în Republica Moldova, care se vor desfășura pe parcursul întregii luni mai.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării