main logo
1627

La circa o lună după vizita în Rusia, premierul Indiei va merge la Kiev

Narendra Modi, premierul indian, va efectua o vizită în Ucraina, la aproximativ o lună după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la Moscova, informează Reuters. India nu a condamnat invazia declanșată de către Moscova în 2022.

La circa o lună după vizita în Rusia, premierul Indiei va merge la KievFoto: digi24.ro

Premierul Modi urmează să viziteze și Polonia cu ocazia acestei deplasări în Europa, iar presa indiană a sugerat că deplasarea va avea loc mai târziu în cursul acestei săptămâni, conform AFP, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Reuters, în schimb, citează informații apărute în presa indiană, conform cărora este probabil ca premierul Modi să viziteze Kievul în această lună. 

Capitalele occidentale au impus sancțiuni Moscovei, după invadarea Ucrainei în 2022, dar state prietene, precum India și China, au continuat să facă comerț cu Rusia. India s-a abținut să dea vina direct pe Rusia - pentru ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială”, îndemnându-i în același timp pe cei doi vecini să rezolve conflictul prin dialog și diplomație. 

France Presse amintește și faptul că India s-a abținut în momentele în care la ONU s-au votat rezoluții care au vizat Moscova. 

SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la relația Indiei cu Rusia, mai ales într-un moment în care Washingtonul a încercat să consolideze legăturile cu New Delhi, ca o potențială contrapondere la puterea în ascensiune a Chinei. 

New Delhi încearcă să își aprofundeze relația cu Occidentul, păstrând în același timp intacte legăturile cu vechea sa prietenă, Rusia. 

De la începutul războiului cu Ucraina, Rusia a devenit un furnizor major de țiței la preț redus pentru India, exporturi foarte necesare în urma impunerii sancțiunilor occidentale. 

New Delhi a făcut presiuni, de asemenea, ca Moscova să returneze câțiva dintre cetățenii săi care s-au înscris pentru "slujbe de sprijin" în armata rusă, dar au fost apoi trimiși să lupte pe linia frontului în Ucraina. Cel puțin cinci indieni au murit războiul declanșat de Rusia.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării