18 iul, 2019 09:50
591
0
Kroll a contribuit la îngheţarea activelor unui miliardar rus
18 iul, 2019 09:50
591
0

Înalta Curte de Justiţie din Londra a decis îngheţarea unor active în valoare de 572 milioane de dolari aparținând miliardarului rus Boris Minţ (născut în Republica Moldova) și a celor trei fii ai săi.

Foto: law.com

La blocarea acestor active a contribuit esenţial şi compania Steptoe & Johnson  din SUA prin partenerul său Neil Dooley din Londra, care reprezintă National Bank Trust din Rusia în acest litigiu, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

A provocat daune de 700 milioane de dolari

Amintim că Steptoe & Johnson împreună cu cei de la Kroll au efectuat a doua etapă de investigare a furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc, 

"Pe 28 iunie, National Bank Trust a intentat un proces în cadrul High Court of Justice din Londra împotriva lui Boris Minţ și a fiilor săi pentru a recupera daune în valoare de peste 700 milioane dolari. 

Pe 11 iulie, instanța a acordat băncii o ordonanță de înghețare care le-a interzis inculpaților să administreze activele lor de 572 de milioane de dolari.

Decizia instanței, care are același efect ca și ordinul de înghețare, va continua până la judecare, anunţă compania Steptoe, citând un articol din Financial Times..

Co-reclamantul în acest caz este Otkritie Bank din Rusia (cofondator al căruia a fost Boris Minţ), pentru recuperarea pierderilor de 700 de milioane de dolari de la diverse bănci.

Otkritie a fost cea mai mare bancă privată a Rusiei cu active. În iulie, Banca Centrală a Rusiei a intentat un proces cerând plata a 1,3 miliarde de dolari, de la foștii proprietari și directori executivi ai lui Otkritie pentru a acoperi pierderile pe care le-a suferit din 2017, când a salvat Otkritie de colaps. Banca centrală deține acum 100% din banca salvată.

Boris Minţ, care din luna mai 2018 s-a refugiat din Rusia la Londra, este originar din Râbniţa şi în anul 2017 avea o avere estimată de Forbes la 1,3 miliarde de dolari. 

El se numără printre bogaţii ruşi care au achitat câte circa un milion de dolari pentru cetățenia Maltei

Anterior el era proprietarul holdingului de investiții O1 Group (cu sediul în Cipru), care deținea fonduri de pensii și active imobiliare în Rusia și alte state. 

În Rusia mai este suspectat de evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari.

Nu se ştie dacă Minţ ar fi avut active şi în Republica Moldova, dar câţiva ani în urmă ajunsese să deţine imobile în România.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter