main logo
1424

Kremlin: Rusia nu e pregătită încă să poarte convorbiri de pace cu Ucraina

Consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a declarat luni că Moscova nu este pregătită deocamdată să poarte convorbiri de pace cu Ucraina, dat fiind atacul Kievului asupra regiunii ruse Kursk, însă a subliniat că Rusia nu își retrage propunerile anterioare în vederea păcii. Ușakov a făcut aceste remarci într-o declarație video difuzată de portalul de presă SHOT, informează Reuters.

Kremlin: Rusia nu e pregătită încă să poarte convorbiri de paceFoto: Imagine simbol

„La acest moment, dată fiind această operațiune, nu vom discuta”, a spus Ușakov. Incursiunea fulger a Ucrainei în Kursk - cea mai amplă desfășurată de o putere străină în Rusia, după Al Doilea Război Mondial - a început la 6 august, când mii de militari ucraineni au traversat granița de vest a Rusiei. Întrebat dacă propunerile pentru convorbiri de pace înaintate în iunie de președintele Vladimir Putin sunt acum revocate, Ușakov a răspuns că nu, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

„Nu, acestea nu sunt anulate. Însă desigur că în acest moment ar fi complet inadecvat să intrăm în orice fel de proces de negociere”, a spus Ușakov. Întrebat cât timp își va menține Moscova poziția de a pune pe pauză perspectiva oricăror convorbiri cu Kievul, Ușakov a răspuns: „Nu știu. Va depinde de situație, inclusiv de cea de pe front”. 

În iunie, Putin a spus că Rusia ar pune capăt războiului din Ucraina, doar dacă Kievul ar accepta să renunțe la ambițiile sale pentru NATO și să predea în întregime patru provincii revendicate de Moscova - propuneri pe care Kievul le-a respins rapid, afirmând că ar echivala cu o capitulare.

Incursiunea Ucrainei vizează crearea unei zone-tampon

Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk vizează crearea unei „zone tampon” pentru a preveni atacurile transfrontaliere ale forțelor Moscovei, a declarat duminică președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, în contextul în care trupele sale au aruncat în aer al doilea pod în regiunea de frontieră cu Rusia, relatează CNN. 

Forțele ucrainene avansează în Kursk pe fondul luptelor care au urmat declanșării operațiunii lor militare surpriză în urmă cu aproape două săptămâni. Dar Ucraina rămâne, de asemenea, sub presiune în estul său ocupat, în timp ce forțele ruse avansează spre un centru militar cheie. 

Ofensiva din Kursk a făcut ca Rusia să se lupte pentru a-și consolida propriul teritoriu. Kievul pare să aibă mai multe obiective cu asaltul, de la ridicarea moralului după câteva luni toride la epuizarea resurselor Rusiei. Un consilier prezidențial ucrainean a declarat că incursiunea urmărește să asigure un proces de negociere „echitabil”. 

Pentru prima dată, Zelenski a vorbit duminică despre ambițiile strategice ale operațiunii, el afirmând: „Acum, sarcina noastră principală în cadrul operațiunilor defensive globale este: să distrugem cât mai mult potențial de război rusesc posibil și să desfășurăm acțiuni contraofensive maxime”.

Acestea includ „crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului”, a spus președintele în cel mai recent discurs al său. „Tot ceea ce provoacă pierderi armatei ruse, statului rus, complexului lor militar-industrial și economiei lor contribuie la prevenirea extinderii războiului și ne apropie de un sfârșit just al acestei agresiuni”, a declarat Zelenski.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării