main logo
1800

Kievul ia în considerare participarea Rusiei la următorul summit de pace

Cu câteva zile înainte de conferința privind pacea în Ucraina fără Rusia, Kievul a luat în considerare marți participarea Moscovei la un summit ulterior, cu scopul de a primi o foaie de parcurs aprobată de comunitatea internațională pentru a pune capăt conflictului, notează AFP.

Kievul ia în considerare participarea Rusiei la următorul summit de paceFoto: Imagine simbol

„Intenționăm să pregătim împreună planul comun care va fi susținut de toate țările responsabile. Și luăm în considerare posibilitatea, în cursul celui de-al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei și de a prezenta împreună acest plan comun”, a declarat presei europene Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

„Pentru al doilea summit, vom lucra cu toți colegii, cu toate țările care doresc să participe”, a subliniat Iermak prin videoconferință de la Berlin.

Moscova a declarat că nu dorește să participe la summitul din acest weekend și, prin urmare, nu a fost invitată de țara gazdă, Elveția, în timp ce Ucraina dorește să obțină rezultate concrete pentru a le prezenta la cel de-al doilea summit.

Pentru acest colaborator apropiat al președintelui ucrainean, „experiența proastă” a precedentelor formate de negocieri implicând Moscova, înainte de invadarea totală a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a arătat că pentru a pune capăt războiului va fi necesar să ne bazăm pe o largă platformă de sprijin ancorată in dreptul internațional.

O perspectivă susținută de „100 sau mai multe țări” de pe toate continentele, mai degrabă decât doar poziția Ucrainei, „va fi un plan real foarte greu de contestat”, a spus el.

Zeci de lideri din întreaga lume se vor întâlni sâmbătă și duminică în Elveția cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, pentru un summit conceput ca un „prim pas” pentru a găsi calea către pace în Ucraina, dar fără Moscova sau Beijing.

Această „Conferință la nivel înalt privind pacea în Ucraina”, care va avea loc în complexul hotelier Burgenstock, se va desfășura în urma reuniunii G7, de joi până sâmbătă, în sudul Italiei, cu participarea lui Zelenski la ambele reuniuni.

Liderii G7 speră să ajungă la un acord privind utilizarea dobânzilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, vizată din februarie 2022 de o ofensivă rusă mortală.

Zelenski se va alătura apoi, în Elveția, reprezentanților a peste 90 de state și organizații, printre care președintele francez, Emmanuel Macron, vicepreședinta americană, Kamala Harris, și cancelarul german, Olaf Scholz.

Aproximativ jumătate dintre lideri vor fi europeni. Obiectivul summitului, solicitat de Kiev, este de a „inspira un viitor proces de pace”, dar rezultatul întâlnirii rămâne incert.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării