main logo
1184

Khaled Meshaal este noul lider al Hamas

Khaled Meshaal este noul lider în exercițiu al Hamas, au confirmat surse pentru postul libanez LBC International. Acesta va prelua comunicarea cu părțile-cheie implicate în negocieri și va fi responsabil cu problemele legate de ostatici.

Khaled Meshaal este noul lider al HamasFoto: adevarul.ro

„Conducerea Hamas a informat oficialii turci, qatarezi și egipteni despre moartea șefului biroului politic, Yahya Sinwar, în timpul operațiunii de la Tel al-Sultan. Hamas a subliniat că, după asasinarea acestuia, negocierile pentru schimbul de prizonieri și oprirea războiului vor deveni din ce în ce mai dificile și mai complexe”, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Totodată, sursele au confirmat că asasinarea lui Sinwar și impactul acesteia asupra negocierilor și unui potențial armistițiu au fost discutate într-o convorbire între secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și premierul și ministrul de Externe al Qatarului, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Netanyahu va convoca vineri o reuniune de securitate cu participarea miniștrilor și a oficialilor de securitate la sediul militar Kirya din Tel Aviv, după moartea liderului Hamas Yahya Sinwar, potrivit relatărilor presei ebraice.

Khaled Meshaal, care s-a născut în Cisiordania în 1956, este considerat unul dintre fondatorii Hamas.

La ordinul direct al premierului israelian Benjamin Netanyahu, agenția de spionaj Mossad a încercat să-l asasineze pe Meshaal în 1997, care locuia la acea vreme în Iordania.

Agenții Mossad au intrat în Iordania cu pașapoarte canadiene falsificate, iar lui Meshaal i s-a injectat o substanță toxică în timp ce mergea pe stradă.

Autoritățile iordaniene au descoperit tentativa de asasinat și au arestat doi membri Mossad.

Regele Hussein al Iordaniei i-a cerut premierului Israel antidotul pentru substanța cu care a fost injectat Meshaal. Confruntat cu presiunile președintelui american de atunci Bill Clinton,  Netanyahu a oferit antidotul după ce inițial a respins cererea.

Meshaal, care locuiește în Qatar, a vizitat pentru prima dată Fâșia Gaza în 2012. El a fost primit de oficiali palestinieni și mulțimi de palestinieni au ieșit să-i ureze bun venit.

Hamas l-a ales pe Ismail Haniyeh să-i succedă lui Meshaal în funcția de șef al biroului său politic în 2017, iar Meshaal a devenit șef al biroului politic din străinătate a grupării istalmiste palestinene.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării