main logo
892

Kasîm-Jomart Tokaev este noul preşedinte al Kazahstanului

Kasîm-Jomart Tokaev a fost învestit miercuri preşedinte al Kazahstanului, după demisia, marţi, a lui Nursultan Nazarbaev, care timp de aproape 30 de ani s-a aflat la conducerea acestei foste republici sovietice din Asia Centrală, transmite EFE.

Kasîm-Jomart Tokaev este noul preşedinte al Kazahstanului

Tokaev, care a preluat şefia statului din poziţia de preşedinte al Senatului, a depus jurământul într-o reuniune în plen a celor două camere ale Parlamentului, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

„Jur solemn să servesc poporul kazah, să respect strict Constituţia, să garantez drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi să-mi exercit cu loialitate înalta responsabilitate de preşedinte al Republicii Kazahstan, care mi-a fost încredinţată", a spus Tokaev.

Potrivit Constituţiei kazahe, mandatul noului preşedinte se va încheia în aprilie 2020, când s-ar fi terminat mandatul predecesorului său.

În discursul său de învestitură, Kasîm-Jomart Tokaev, 65 de ani, a subliniat că decizia lui Nazarbaev de a demisiona reprezintă "o dovadă a măreţiei sale de om politic de nivel mondial şi anvergură istorică".

„Republica Kazahstan datorează toate reuşitele şi succesele sale, şi în special independenţa sa sacră, lui Nursultan Nazarbaev", a arătat Tokaev.

El a amintit că predecesorul său, 78 de ani, îşi va păstra funcţiile de preşedinte al Consiliului de Securitate din Kazahstan şi al partidului de guvernământ Nur Otan.

„Opinia lui 'Elbasi' (liderul naţiunii) va avea o importanţă prioritară în elaborarea şi adoptarea măsurilor cu caracter strategic", a mai arătat Tokaev.

În 2010, parlamentul kazah i-a acordat pe viaţă lui Nazarbaev statutul de "Elbasi".

„Consider obligatoriu să ducem mai departe numele marelui nostru contemporan, primul preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, în următorul mod: capitala noastră trebuie să poarte numele preşedintelui nostru şi să se cheme Nursultan", a propus Tokaev. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării