13 aug, 2018 16:25
631
0
Karina Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în favoarea României a acordat primul interviu
13 aug, 2018 16:25
631
0

Karina Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în favoarea României, a declarat că nu a avut acces la secrete ale statului rus și că speră să aibă parte de un proces deschis.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat portalului meduza.io. Țurcan spune că nu recunoaște învinuirile care i se aduc și nu vede de ce procesul său ar fi unul închis, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„Nu văd motive ca procesul meu să fie unul închis, iar articolul din codul penal care mi se incriminează, (spionaj) nu poate fi motiv de închiderea procesului. Eu nu am avut acces la secrete de stat. Sper că în cadrul unui proces deschis nevinovăția mea va fi vizibilă”, a spus Țurcan. 

Conducerea Inter RAO a refuzat să comenteze informația privind accesul Karinei Țurcan la informații clasificate. Femeia a subliniat că serviciile secrete ruse nu i-au prezentat dovezi precum că ea ar fi colaborat cu serviciile de informații ale altor state. 

„Anchetatorii refuză să-mi prezinte ce, cui și când am transmis (nr. informații). de aceea eu consider că ceea ce ancheta numește dovezi sunt falsuri fabricate. Eu altă explicație nu găsesc”, a menționat Karina Țurcan.

Femeia spune că la mijloc ar putea sta presiuni asupra activității sale cu „parteneri incomozi” și din cauza unor „misiuni” despre care nu a vrut să spună nimic. Aceasta a spus că și anterior au fost presiuni și avertizări din partea unor persoane.

Karina Țurcan a mai spus că din 2016 este doar cetățean al Federației ruse întrucât în acel an a refuzat cetățenia Republicii Moldova. Această declarație vine în contradicție cu afirmațiile Ambasadei României la Moscova, care la 20 iunie a confirmat cetățenia română a fostului manager de la Inter RAO.

Moldoveanca spune că încă nu și-a revenit din șocul provocat de reținerea sa și procedurile procesuale ce au urmat. Țurcan a povestit cum la ora 6 dimineața oameni cu cagule pe față au dat buzna în casa ei.

Potrivit Codului Penal al Federației Ruse nu doar persoanele care au acces la informații clasificate pot fi învinuite de spionaj. Karina Țurcan a fost reținută la 15 iunie. FSB a învinuit-o de spionaj în favoarea României.

Presa rusă a scris că Țurcan ar fi transmis României informații despre asigurarea cu energie electrică a Crimeii și a regiunilor separatiste din Donbas. Ulterior s-a scris că Țurcan ar fi colaborat și cu Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău.

Recent o instanță din Moscova i-a prelungit mandatul de arest până la 15 noiembrie.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter