main logo
401

Jurnaliștii bulgari protestează pentru apărarea libertății de exprimare

Ziariști de la postul public de radio au protestat în fața clădirii radioului în apărarea libertății de exprimare și împotrivă deciziei conducerii de a o scoate de pe post pe Silvia Velikova.

Jurnaliștii bulgari protestează pentru apărarea libertății de exprimareFoto: europaliberă.org

Velikova a fost suspendată fiindcă i-a pus intrebari dificile procurorului general. Motivul invocat de reprezentanții radioului public de la Sofia a fost, însă, că nu are o poziție obiectivă și de aceea i s-a interzis să se exprime pe tema justiție, transmite Știri.md cu referire la Europaliberă.org.

Jurnalistii din radio nu au vrut sa ii ia locul, așa că vineri mai multe ore postul public nu a transmis nimic "din motive tehnice".

La protest au participat lideri ai opoziției de dreaptă și președintele Uniunii judecătorilor Kalin Kalpakciev.

Ca o reacție la declarația de protest a lucrătorilor de la radio și a Asociației ziariștilor europeni conducerea și-a anulat decizia dar a numit încă un ziarist în sectorul justiție „în vederea asigurării pluralismului”.

Între orle 6 și 11 când Silvia Velikova urma să conducă emisiunea informativă „Înăintea tuturor” postul public nu a mai funcționat. Pauza este fără precedent în istoria radioului. Ea se datorează, se pare, refuzului tuturor moderatorilor de a prelua emisiunea Silviei.

Ziarista a declarat că asupră sa au fost exercitate presiuni să-și ia concediu până când va fi confirmată alegerea în postul de procuror general a singurului candidat – actualul șef al Parchetului specializat (anticorupție și crima organizată) Ivan Gheșev. Este cunoscută atitudinea critică a ziaristei fața de candidatul acuzat de către opoziția de nerespectarea libertăților democratice.

La Sofia au loc zilnic proteste anti-Geșev și antiproteste la care participă bătăuși în bluze negre. Colegi ai Silviei au declarat că presiunea din afara radioului asupră ziariștilor a crescut.

Surprins de acțiunea de protest, primul ministru, care este și lider al partidului GHERB Boiko Borisov a declarat că nu-l cunoaște noul director al Radioului public dar este gată să-i ceară demisia dacă situația nu va reveni la normal.

El a mai spus „Tâmpiților, tâmpiților – este cuvântul potrivit. Mi se pare că au acționat într-un mod intenționat.”

Premierul nu a răspuns la întrebarea dacă socotește că procuratura sau unii oligarhi ar fi responsabili pentru înlăturarea eșuată a ziaristei.

După ce a devenit cunoscută poziția lui Borisov șeful programului „Orizont” Nikolai Krăstev a demisinat.

Procurorul șef Țațarov a cerut de la șeful Parchetului specializat Gheșev să verifice în termen de 3 zile cauzele opririi emisiunilor postului național de radio, „care reprezintă un pericol la adresa securității naționale”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării