main logo
392

Josef Schuster: Siguranţa evreilor în Germania s-a deteriorat

Preşedintele Consiliului central al evreilor din Germania, Josef Schuster, a apreciat că siguranţa oamenilor care poartă kippah - acoperământul de cap specific evreiesc - s-a deteriorat în marile oraşe din ţară în ultimii ani

Josef Schuster: Siguranţa evreilor în Germania s-a deteriorat

"În ansamblu, nu am tendinţa să dramatizez, dar situaţia s-a deteriorat în mare măsură'', a afirmat Josef Schuster, liderul organizaţiei, citat de ziarul Welt am Sonntag, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

"De un timp evreii sunt în pericol în unele mari oraşe, dacă sunt recunoscuţi ca fiind evrei'', a afirmat el. "Este binevenit dacă această situaţie este tratată cu mai multă atenţie la cel mai înalt nivel politic", a spus Schuster.

Aceste declaraţii survin după ce comisarul german pentru combaterea antisemitismului, Felix Klein, i-a avertizat pe evrei să nu poarte kippah în spaţiile publice, din cauza recrudescenţei recente a infracţiunilor antisemite. "Îmi pare rău să spun că nu pot recomanda evreilor să poarte kippah peste tot în Germania", a spus Klein, ale cărui comentarii au fost publicate sâmbătă de grupul de presă Funke.

Numărul de infracţiuni antisemite comise în Germania a crescut de la 1.504 în 2017 până la 1.646 în 2018 - o creştere de 10%. Numărul cazurilor considerate violente a crescut de la 37 la 62 în aceeaşi perioadă, conform cifrelor oficiale.

Klein a răspuns duminică la controversa creată din jurul comentariilor sale, afirmând că intenţia sa a fost să lanseze o dezbatere despre siguranţa evreilor în Germania. 

"Am dorit în mod deliberat să iniţiez o dezbatere privind securitatea comunităţii evreieşti din ţara noastră", a spus el. "Bineînţeles că nu pot să existe zone interzise pentru evrei sau membri ai altor minorităţi oriunde în Germania'', a subliniat el.

La rândul său, preşedintele israelian Reuven Rivlin s-a declarat "profund şocat" de afirmaţiile făcute de comisarul german pentru combaterea antisemitismului.

"Responsabilitatea pentru bunăstarea, libertatea şi dreptul la credinţa religioasă a fiecărui membru al comunităţii evreieşti germane este în mâinile guvernului german şi ale instituţiilor de aplicare a legii", a scris Rivlin pe Twitter.

''Noi recunoaştem şi apreciem poziţia morală a guvernului german şi angajamentul său faţă de comunitatea evreiască care locuieşte acolo, dar temerile legate de securitatea evreilor germani înseamnă o capitulare în faţa antisemitismului şi a admite că, din nou, evreii nu sunt în siguranţă pe pământ german'', a notat preşedintele israelian. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării