main logo
1363

Joe Biden face o vizită în Europa, la invitația omologului său francez

Preşedintele american, Joe Biden, va face prima sa vizită de stat în Franţa, la invitaţia omologului său, Emmanuel Macron, care îl va întâmpina la Paris pe data de 8 iunie, a anunţat joi preşedinţia franceză, conform AFP.

Joe Biden face o vizită în Europa, la invitația omologului său francezEmmanuel Macron și Joe Biden/Foto/Profimedia

Vizita va fi precedată de comemorarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Normandia din 6 iunie 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Casa Albă a precizat într-un comunicat că Biden se va afla în Franţa în perioada 5-9 iunie; la 6 iunie, el va lua cuvântul şi va saluta veteranii şi familiile acestora la ceremoniile oficiale de pe plajele cu numele de cod Utah şi Omaha, unde 73.000 de „americani curajoşi” au debarcat pentru a „deschide calea eliberării Franţei şi a Europei”. Pe data de 7 iunie, preşedintele va vorbi şi la Pointe du Hoc, promontoriu din Normandia cucerit de forţele americane în ziua debarcării, cunoscută ca D-Day. 

Preşedinţia Franţei a arătat că „acum, când la 80 de ani după eliberarea Europei, războiul a revenit pe continent, cei doi preşedinţi vor vorbi despre sprijinul neabătut şi de durată care trebuie acordat Ucrainei”. „Această coordonare strânsă privind crizele internaţionale are potenţialul de a pregăti evenimentele internaţionale apropiate, în special summitul G7 de la Bari (în Italia, la jumătatea lui iunie - n. red.) şi summitul NATO” din iulie, de la Washington.

La ceremoniile în amintirea D-Day este aşteptat şi preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, menţionează AFP. 

Agenţia observă că dacă va fi prezent la Bari, aşa cum se prevede, Biden - care are 81 de ani - va trebui să traverseze de două ori dus-întors Oceanul Atlantic în numai câteva zile, în timp ce se află şi în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, când se va confrunta din nou cu rivalul său republican, fostul preşedinte Donald Trump. 

Pentru Emmanuel Macron, contextul vizitei este legat de alegerile europarlamentare, cu partidul său aflat la mare distanţă în urma extremei drepte, conform sondajelor de opinie, şi ameninţat chiar şi de candidatul socialist Raphael Glucksmann.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării