main logo
362

Joe Biden dă asigurări la ONU că nu-și dorește un Război Rece cu China

Președintele american Joe Biden a afirmat marți, la ONU, că nu-și dorește „nou Război Rece” cu China și și-a apărat atașamentul față de diplomație și multilateralism, în contextul în care aliaţii europeni îl acuză că acţionează mult prea des de unul singur.

Joe Biden dă asigurări la ONU că nu-și dorește un Război Rece cu China

„Noi nu vrem un nou Război Rece, sau o lume divizată în blocuri rigide”, a transmis preşedintele Statelor Unite în primul discurs din mandatul său în faţa Adunării Generale a ONU, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

Totuşi, „SUA vor participa la competiţie, şi o vor face cu forţă”, a avertizat el, prezentându-şi viziunea privind confruntarea cu Beijingul, fără a numi direct puterea rivală.

„Cu valorile şi forţa noastră, ne vom apăra aliaţii şi prietenii şi ne vom opune tentativelor ţărilor mai puternice de a le domina pe cele mai slabe”, a susținut el.

Preşedintele Joe Biden, angajat într-o luptă împotriva „autocraţiilor”, a promis de asemenea că va apăra democraţia.

Discursul său de la prestigioasa tribună a ONU de la New York va fi urmat de cel al preşedintelui chinez Xi Jinping, într-un video preînregistrat care va fi transmis online, într-un duel la distanţă între cele două superputeri angajate într-o confruntare tot mai înveninată.

„Era diplomației”

Înainte de discursul lui Biden, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat Washingtonul şi Beijingul împotriva unei degradări a crizelor mondiale care ar fi „mult mai puţin previzibilă decât Războiul Rece” şi a făcut apel către cele două superputeri la „dialog” şi la înţelegere.

Pentru democratul american, discursul din templul multilateralismului a fost ocazia despre a vorbi despre „întoarcerea” SUA ca partener de încredere alături de aliaţii săi nemulţumiţi după patru ani de mandat al lui Donald Trump.

„În cursul ultimelor opt luni, am acordat prioritate reconstrucţiei alianţelor noastre, revitalizării parteneriatelor noastre şi recunoaşterii faptului că sunt esenţiale pentru securitatea şi prosperitatea durabile ale Americii”, a pledat el.

El a spus că va anunţa miercuri „noi angajamente” împotriva pandemiei şi a promis „dublarea” efortului financiar internaţional al Washingtonului împotriva schimbării climatice.

Liderul de la Casa Albă să deschidă „o nouă eră de diplomaţie” după sfârşitul războiului din Afganistan, dând asigurări că forţa militară nu va fi utilizată de SUA decât „în ultimă instanţă”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării