main logo
466

Japonia își trimite în spațiu satelitul care va simula ploile de stele

Dacă ai senzația că natura arată ce are mai frumos atunci când tu nu ai timp să observi asta, japonezii vor să îți sară în ajutor cu un satelit care să simuleze ploaie de stele.

Japonia își trimite în spațiu satelitul care va simula ploile de stele

În fiecare an, au loc cam 22 de ploi de meteoriți. Pentru a avea parte de ploi de meteoriți la comandp, japonezii urmează să lanseze un satelit în spațiu care, teoretic, ar trebui să simuleze o ploaie de meteoriți, transmite Știri.md cu referire la Playtech.

Compania din spatele ideii este Astro Live Experiences (ALE). ALE a trimis în spațiu primul satelit prototip cu ajutorul rachetei Epsilon. Satelitul de 65 de kilograme va pluti la o altitudine de 400 de kilometri față de sol. Acesta va expulza niște bile metalice cu diametrul de 1 centimetru către Pământ. Materialul din care sunt făcute este secret, dar atunci ccând intră în atmosferă, la fel ca meteoriții adevărați, încep să ardă.

Întregul proiect a fost supranumit Sky Canvas. „Prin comparație cu [meteoriții] naturali, meteoriții noștri sunt mai masivi și traversează prin atmosferă mai încet, ceea ce le permite să fie observați pentru mai mult timp”, a explicat Hiroki Kajihara de la 

Pentru a putea arde, meteoriții au nevoie de o velocitate suficient de mare – motiv pentru care sunt expulzați cu putere din satelit, în loc să fie eliberați pur și simplu. Echipa de cercetători a reușit astfel să creeze un tanc de gaz cu presiune care poate scuipa bilele cu viteze de 8 kilometri pe secundă, după cum arată BBC.

Oamenii de știință vor ca satelitul să fie operațional până în 2020. Atunci plănuiesc să simuleze o ploaie de stele deasupra orașului Hiroshima, la 75 de ani după atacurile cu bombe atomice ale americanilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Problema e că spațiul din jurul Pământului e deja cam aglomerat – atât cu mașinării stricate, cât și cu unele active. Dacă ceva nu merge bine cu satelitul de la ALE, ar putea apărea coliziuni cu echipamente satelit delicate. „Înainte să punem chestii în spațiu… trebuie să ne gândim destul de atent la ce punem acolo sus și ce facem”, a subliniat cercetătorul Moriba Jah, de la programul Space Object Behavioral Sciences de la University of Arizona.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării