main logo
856

Japonia, aruncată în incertitudine politică după alegerile legislative

Votul japonezilor la scrutinul de duminică reprezintă o lovitură dură pentru Partidul Liberal Democrat (PLD), care se află la guvernare, aproape constant, de 15 ani, aruncând a patra cea mai mare economie a lumii într-o rară perioadă de incertitudine politică. PLD și partenerul său de coaliție, Komeito, au obținut doar 215 din cele 465 de locuri din Camera Reprezentanților, mult sub pragul de 233 necesar pentru o majoritate.

Japonia, aruncată în incertitudine politică după alegerile legislativeFoto: observatornews.ro

Costul ridicat al vieții, inflația și un scandal major privind finanţarea politică a afectat masiv imaginea PLD, iar alegătorii și-au exprimat furia şi nemulţumirea la urne. Rezultatul reprezintă o lovitură semnificativă pentru noul premier Shigeru Ishiba, care, la doar o lună de la preluarea funcției, a convocat alegeri anticipate într-o încercare de a-și consolida poziția. “Alegătorii au transmis un mesaj extrem de dur pe care partidul nostru trebuie să-l ia în serios și cu solemnitate,” a spus Ishiba, adăugând că nu intenționează să demisioneze, ci va iniția reforme majore în cadrul PLD, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.

Principalul partid de opoziție, Partidul Democrat Constituțional al Japoniei (CDPJ), a câștigat 148 de locuri, în creștere semnificativă de la 98. Liderul CDPJ, Yoshihiko Noda, a declarat că acest rezultat reprezintă o “mare realizare,” întrucât opoziția și-a atins obiectivul de a împiedica PLD să mențină majoritatea.

Înainte de aceste alegeri, PLD și partenerul său Komeito aveau o majoritate stabilă de 279 de locuri. Duminică, PLD a obținut doar 191 de locuri, cel mai slab rezultat din 2009, când partidul a suferit o înfrângere majoră și a fost nevoit să cedeze controlul opoziției.

Pentru a rămâne la guvernare, PLD ar putea încerca să formeze o nouă coaliție sau să conducă un guvern minoritar, ambele opțiuni aducând nesiguranță asupra viitorului lui Ishiba ca prim-ministru. Alegerile pentru camera inferioară sunt de obicei o formalitate, dar de data aceasta rezultatul creează incertitudini privind cine va guverna Japonia.

Furie printre japonezi

Scandalul care a afectat imaginea partidului a implicat fonduri de milioane de dolari nedeclarate, iar unele facțiuni ale PLD au fost acuzate că ar fi oferit plăți ilegale parlamentarilor. Fostul prim-ministru Fumio Kishida a încercat să controleze daunele, dar scandalul și o economie anemică au dus la căderea în sondaje a partidului.

Ishiba a promis ajutor financiar pentru gospodăriile cu venituri mici, creșterea salariului minim și revitalizarea regiunilor, angajându-se să combată inflația ridicată. În plus, el a prioritizat relațiile cu Statele Unite într-un context de securitate complex, confruntându-se cu provocările Chinei și Coreei de Nord. Ishiba și-a exprimat dorința de a echilibra relația cu Washingtonul, inclusiv printr-un control mai mare asupra bazelor militare americane din Japonia.

Cu aceste rezultate neașteptate, competiția politică din Japonia se intensifică, iar PLD și opoziția își vor negocia alianțele în următoarele luni pentru a forma un guvern stabil. Incertitudinea politică în Japonia va continua până la alegerile pentru camera superioară de vara viitoare, marcând o perioadă delicată pentru una dintre cele mai importante economii globale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării