main logo
819

Jaful secolului la o bancă: 425.000 de euro, furaţi de 2 angajați

Doi angajaţi ai BRD Iaşi sunt acuzaţi că ar fi sustras nu mai puţin de 2 milioane de lei din tezaurul băncii.

Jaful secolului la o bancă: 425.000 de euro, furaţi de 2 angajați

Delapidarea s-ar fi realizat în fizic, angajaţii reuşind să iasă din unitate cu banii cash, păcălindu-şi şefii, dar şi paza, transmite Știri.md cu referire la ziaruldeiasi.ro.

Pentru a nu fi prinşi, suspecţii ar fi modificat inclusiv etichetele de pe sacii cu bani şi, de asemenea, au manipulat sistemul informatic al băncii, totul pentru a-şi acoperi urmele. 

Au fost prinşi, în final, când reprezentanţii BRD au vrut să alimenteze cu bani mai multe bancomate. Suspecţii au fost reţinuţi, la finele săptămânii trecute, dar apoi au fost eliberaţi pentru a fi cercetaţi sub control judiciar.

Un dosar cu acuzaţii incredibile este instrumentat în mare taină de anchetatorii din Iaşi. Doi angajaţi din cadrul BRD, una dintre cele mai importante bănci din ţară, sunt cercetaţi sub control judiciar pentru delapidare după ce ar fi reuşit printr-o metodă ingenioasă să scoa­tă din tezaurul băncii nu mai puţin de 2 milioane de lei.

Apa­ren­tul jaf a avut loc în perioada 2014 – 2017, în tot acest timp angajaţii reuşind să îşi ascundă urmele modificând etichetele de pe sacii de bani sau manipulând datele din sistemul informatic al băncii.

Plângere depusă de BRD

Acuzaţiile de delapidare au ajuns în vizorul anchetatorilor în vara anului trecut, ca urmare a unei sesizări făcute chiar de BRD, după cum ne-au confirrmat, ieri, reprezentanţii băncii. În plângere, BRD invoca o lipsă din gestiune de 2 milioane de lei, anchetatorii începând la acel moment cer­cetarea doar asupra faptei.

La finele săptămânii trecute, în baza probelor adunate, Serviciul de Investigaţii Criminale a citat la audieri doi angajaţi ai BRD, ambii fiind reţinuţi pentru 24 de ore. Benonie Bucurel (foto) şi Narcis Eduard Lontcovschi nu au stat prea mult în Arestul e Poliţiei deoarece procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi a decis ca cei doi să fie cercetaţi sub control judiciar.

Măsura preventivă a fost impusă pentru 60 de zile, în tot acest timp suspecţii neavând voie să mai desfăşoare activităţi de gestionare a banilor.

Surse judiciare au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că cei doi inculpaţi au fost gestionari în tezaurul BRD Iaşi, loc în care manipulau sume foarte mari de bani. Ei sunt bănuiţi că, în perioada 2014 – 2017, în mai multe rânduri, ar fi sustras suma totală de 2 milioane de lei.

„Au ascuns lipsa acestei sume de bani prin înlocuirea etichetelor ori­ginale ale sacilor cu bani cu alte etichete ce indicau o valoare mai mare“, au explicat surse judiciare pentru „Ziarul de Iaşi“. Aceleaşi surse au precizat că, în iulie 2017, Benonie Bucurel ar fi încărcat fictiv soldul sucursalei BRD Iaşi, fraudând sistemul informatic al băncii.

Concret, pentru suma de 500.000 de lei, angajatul ar fi efectuat schimbare de cupiură. Ar fi păstrat în sistem numărul efectiv de bancnote, însă le-a schimbat fictiv valoarea în aşa fel încât soldul fizic al tezaurului să coincidă cu structura soldului scriptic.

BRD: „Niciun client nu a fost afectat de acest eveniment“

Într-un răspuns pentru „Ziarul de Iaşi“, reprezentanţii BRD au trasmis că acest eveniment nu a afectat niciun client al băncii.

„Cercetarea penală are într-adevăr la bază o sesizare formulată de bancă. În privinţa măsurilor luate, banca a remodelat respectivul flux de lucru, independent de frauda în speţă, ceea ce face imposibilă, în prezent, producerea unei situaţii similară celei prezentate organelor de cercetare penală. Precizam că fapta penală sesizată nu are nicio legatură cu relaţia client-bancă, şi că niciun client nu a fost afectat de acest eveniment“, ne-a precizat Traian Traicu, şeful departamentului media din cadrul BRD.

În cursul zilei de ieri ziarul nu a reuşit să îi contacteze pe cei doi angajaţi ai BRD acuzaţi de fraudă. Maria Aldea, avocata unuia dintre ei, a refuzat dialogul pe acest subiect.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării