main logo
388

Italia: Guvernul Conte a primit vot de încredere și își începe mandatul

Guvernul de coaliţie propus de premierul Giuseppe Conte a obţinut marţi votul de încredere din partea Senatului Italiei, transmite Reuters.

Italia: Guvernul Conte a primit vot de încredere și își începe mandatul

În favoarea cabinetului format de Partidul Democrat, de centru-stânga, şi Mişcarea Cinci Stele (anti-sistem) au votat 169 din cei 321 de senatori, transmite Știri.md cu referire la tvr.ro.

Noul guvern a fost deja aprobat luni de Camera Deputaţilor, ceea ce înseamnă că îşi poate prelua mandatul.

Premierul italian, Giuseppe Conte, a obţinut luni seară cu uşurinţă votul de încredere al deputaţilor, cărora le-a promis să angajeze Italia într-o "nouă era reformatoare", cerând în acelaşi timp un impuls din partea Europei în ce priveşte regulile bugetare şi imigraţia, relatează AFP.

Dintre cei 606 deputaţi care au votat, 343 s-au exprimat pentru, 263 au fost contra şi trei s-au abţinut, potrivit rezultatului oficial.

Într-un discurs de o oră şi jumătate, şeful guvernului, reînvestit în funcţie în fruntea unei noi majorităţi alcătuite din Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) şi Partidul Democrat (centru-stânga), a prezentat un "proiect politic de mare amploare" pentru legislatura care, teoretic, se încheie în 2023.

El a cerut clasei politice şi cetăţenilor mai multă moderaţie în ton şi "mai multă sobrietate în special pe reţelele sociale", solicitându-le miniştrilor "coeziune şi fidelitate". 

Viaţa coaliţiei precedente, care a unit M5S şi Liga (extremă-dreapta) lui Matteo Salvini, a fost marcată de dispute, invective şi polemici zilnice.

Giuseppe Conte şi-a prezentat demisia pe 20 august, înaintea unei moţiuni de cenzură generate de disensiunile din coaliţia guvernamentală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării