main logo
553

Israelul este o ţară rusofonă, consideră preşedintele rus Vladimir Putin

Rusia consideră Israelul drept o ţară rusofonă, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unui discurs pronunţat săptămâna aceasta la Moscova, în cursul unui eveniment organizat de United Israel Appeal.

Israelul este o ţară rusofonă, consideră preşedintele rus Vladimir Putin

United Israel Appeal este o organizaţie sionistă responsabilă de strângerea de fonduri, în condiţiile în care în Israel trăiesc aproape două milioane de migranţi provenind din fostele republici ex-sovietice, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

„Cetăţenii Rusiei şi Israelului sunt uniţi prin legături de familie, de rudenie şi prietenie. Este o adevărată reţea, o familie comună şi o spun fără exagerare. 

Israelul are aproape două milioane de cetăţeni vorbitori de limba rusă. Considerăm Israelul drept un stat rusofon”, a afirmat şeful statului rus.

Putin a mai spus că va efectua o vizită în Israel în luna ianuarie, la invitaţia preşedintelui israelian Reuven Rivlin pentru a asista la ceremoniile consacrate împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz şi Zilei internaţionale de comemorare a Holocaustului.

„Desigur, voi profita de aceasta invitaţie”, a spus Putin.

Rusia menţine relaţii strânse cu unele ţări unde trăiesc rusofoni

Comerţul bilateral între statul israelian şi Rusia a crescut cu 9% în 2018 în raport cu anul precedent, a adăugat el.

Rusia menţine relaţii strânse cu unele ţări unde trăiesc rusofoni, oferindu-le condiţii comerciale avantajoase şi sprijin politic. Dar de asemenea a demonstrat un nivel ridicat de intervenţie, uneori ostil, faţă de ţări vorbitoare de limba rusă.

Sub Putin, Rusia şi-a întărit alianţa cu Iranul, în pofida ameninţărilor Teheranului de a distruge Israelul şi a presupuselor tentative ale sale de a dezvolta arma nucleară sau de altă natură în contextul conflictului dintre Republica islamică şi statul israelian. 

Totodată, Rusia sprijină regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi mişcarea Hezbollah şi este una dintre puterile majore din lume care întreţine relaţii oficiale cu responsabili ai Hamasului palestinian, notează publicaţia israeliană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării