main logo
1607

Israel duce lupte în Gaza, deși riscă extinderea războiului în regiune

După ce unul dintre „capii” Hamas au murit în urma unui atac de dronă, în Beirut, Liban, Israel riscă să fie atacat de mai multe țări din regiune.

Israel duce lupte în Gaza, deși riscă extinderea războiului în regiunepoză simbol

Bombardamentele israeliene au ucis joi 14 palestinieni în Khan Younis, o zonă de coastă din sudul Fâșiei Gaza, plină cu persoane care fugeau din alte părți ale enclavei afectate de atacuri, au declarat oficiali din Ministerul Sănătății din Gaza, transmite Știri.md cu referire la dcnews.ro.

Printre cei decedați s-au numărat nouă copii, a confirmat un oficial pentru Reuters.

Nu a existat niciun comentariu din partea armatei israeliene cu privire la acest atac, cu toate că aceasta raportase confruntări și atacuri aeriene împotriva militanților Hamas în zona Khan Younis joi.

Rezidenții din Gaza au afirmat de asemenea că avioanele și tancurile israeliene au bombardat trei tabere de refugiați în centrul enclavei devastate, determinându-i pe mulți civili să se deplaseze spre sud.

Cinci palestinieni au fost uciși într-un atac din partea aviației israeliene asupra unei mașini în tabăra de refugiați Al-Nusseirat, au declarat oficialii din domeniul sănătății pentru Reuters.

Războiul Israelului împotriva Hamasului are aproape 3 luni, stârnind îngrijorare la nivel internațional în legătură cu o eventuală extindere dincolo de Gaza, implicând teritoriul ocupat de Israel în Cisiordania, forțele Hezbollah de la granița dintre Liban și Israel și rutele maritime din Marea Roșie.

Temerile au crescut după ce un atac cu dronă de marți l-a ucis pe adjunctul liderului Hamas, Saleh al-Arouri, în capitala libaneză Beirut. A fost înmormântat joi în tabăra palestiniană Shatila din oraș, în mijlocul unui număr mare de oameni care vor ține doliu.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a refuzat să comenteze când a fost întrebat ce face Israelul pentru a se pregăti de o posibilă reacție a Hezbollahului, afirmând doar: "Suntem concentrați pe lupta împotriva Hamasului."

Ministrul Apărării israelian, Yoav Gallant, întâlnindu-se cu emisarul american Amos Hochstein, a afirmat că trebuie să se creeze o "nouă realitate" în zona de graniță dintre Liban și Israel, care să permită israelienilor evacuați din zonele nordice să se întoarcă.

Hezbollah-ul a fost implicat în schimburi de focuri aproape zilnice cu Israelul de-a lungul graniței sudice a Libanului de la începutul războiului din Gaza. Israelul nici nu a confirmat, nici nu a negat asasinarea lui Arouri, dar a promis să distrugă Hamasul, care conduce Gaza, după atacul său transfrontalier din 7 octombrie, în care Israelul spune că au fost uciși aproximativ 1.200 de oameni și aproximativ 240 au fost răpiți.

Israelul a declanșat un atac terestru și aerian asupra Fâșiei Gaza în urma atacului Hamasului. Totalul victimelor palestiniene înregistrate a atins 22.438 până joi - aproape 1% din populația sa de 2,3 milioane, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza. Acesta a spus că în ultimele 24 de ore au fost ucise 125 de persoane.

Adăugând la mozaicul de violență din regiune, două explozii miercuri au ucis aproape 100 de oameni în timpul unei ceremonii de comemorare pentru fostul general iranian Qasem Soleimani, la cimitirul din sud-estul Iranului, unde acesta este înmormântat. Nicio grupare nu a revendicat responsabilitatea.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, se îndreaptă către Orientul Mijlociu, inclusiv cu o oprire în Israel, pentru a continua "consultările diplomatice", conform unui oficial american.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării