main logo
728

Iranul acuză SUA că i-a spionat instalațiile nucleare cu șopârle

Iranul acuză SUA că i-a spionat instalațiile nucleare cu ajutorul unor șopârle capabile să detecteze "valurile atomice".

Iranul acuză SUA că i-a spionat instalațiile nucleare cu șopârleIranul acuză SUA că i-a spionat instalațiile nucleare cu șopârle.

Acuzațiile vin în contextul arestării mai multor membri ai unor organizații care se ocupă de protecția animalelor, dintre care unul chiar s-a sinucis în închisoare, scrie libertatea.ro.

Hassan Firuzabadi, fost șef al statului major al armatei iraniene și actual consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a făcut aceste declarații pentru a justifica arestarea militanților pentru protecția mediului.

Arestări printre activiștii de mediu

Kavous Seyed Emami, profesor de sociologie și activist de mediu, care avea și cetățenie canadiană, a fost arestat luna trecută și s-a spânzurat ulterior în închisoare.

Emami era fondator al Fundației pentru Patrimoniul Sălbatic al Persiei, un grup dedicat protecției speciilor aflate pe cale de dispariție în Iran.

Un membru al consiliului director al fundației, Morad Tahbaz, și Hooman Jokar, un vicepreședinte al fundației, și Kaveh Madani – șeful al biroului care se ocupa de ghepardul asiatic îmn cadrul Departamentului pentru Mediu al Iranului, au fost arestați la rândul lor.

Potrivit agenției Fars News, Departamentul Justiției din Iran a anunțat că activiștii au fost arestați pentru ”transferul de informații secrete către cetățeni străini”. Instituția a anunțat că și alți activiști vor fi arestați.

Hassan Firuzabadi, consilierul militar al ayatollahului, a spus că la momentul arestării, aceștia aveau asupra lor o specie de șopârle, iar pielea lor ”atrage valurile atomice”. Potrivit oficialului, aceste șopârle au fost folosite pentru a detecta unde se află minele de uraniu ale Iranului și în ce zone derulează statul persoan activități nucleare.

Evident, aceste presupuneri despre capacitatea șopârlelor în cauză sunt pură fabulație.

Vulturul-spion al Israelului, prins în Liban

Însă nu este pentru prima oară când Iranul recurge la astfel de acuze. În 2013, organizația paramilitară Hezbollah anunța că a captura în Liban un vultur care ar fi spionat pentru Israel.

Iranul s-a aflat recent în centrul mai multor proteste ale populației, răspândite prin intermediul aplicațiilor Telegram și Instagram.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării