main logo
588

Ion Sula: Guvernul trebuie să ajute agricultorii. Riscă să falimenteze

Protestul agricultorilor este pe deplin justificat, iar Guvernul este obligat să intervină rapid și să-i ajute să depășească criza cu care se confruntă. În caz contrar, există riscul ca Republica Moldova să se confrunte cu amenințări asupra securității alimentare.

Ion Sula: Guvernul trebuie să ajute agricultorii. Riscă să falimenteze

Opinia aparține președintelui Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula, fost ministru al Agriculturii, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Realitatea Live, transmite Știri.md.

Liderul PSDE a accentuat că majoritatea fermierilor riscă să intre în faliment, deoarece sunt în imposibilitatea de a-și recupera investițiile, în condițiile în care costurile de producție sunt mult mai mari decât producția propriu-zisă.

„Cel mai important lucru este că fermierii din Republica Moldova riscă să intre în faliment, iar asta poate amenința securitatea alimentară a țării, pe termen mediu. Pentru că astăzi majoritatea fermierilor sunt îndatorați, mulți din ei au stocuri de producție, iar în aproximativ 10 zile va începe campania de recoltare, iar prețul producției care va fi recoltată este mult mai mic decât costurile de producție”, a declarat președintele PSDE.

Potrivit lui, fermierii moldoveni au parte de un tratament discriminatoriu, în raport cu cei din regiune, care beneficiază de ajutoare din partea propriilor state, iar din această cauză se confruntă cu o concurență neloială.

„Fermierii bat alarma pentru că, pe de o parte, subvențiile care au fost promise în anul 2022 nu au fost achitate, alte revendicări legate de partea logistică nu au fost rezolvate. Fermierii din regiune au primit compensații, au subvenții directe la hectar, toate mijloacele de producție sau inputurile sunt mult mai ieftine, iar toate acestea creează pentru producătorii din Republica Moldova o competitivitate neloială. Guvernul trebuie să găsească soluții ca să fie ajutați, soluții rapide”, a accentuat liderul social-democraților moldoveni, Ion Sula.

Știri.md reamintește că fermierii din toată țara au protestat două zile consecutiv.

Astăzi, 21 iunie, fermierii au anunțat o pauză pentru a discuta cu conducerea țării, dar și cu noul premier român care vine la Chișinău.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării