27 noi, 2019 21:44
220
0
Iohannis, despre Brexit: Niciun român nu trebuie să aibă emoţii
27 noi, 2019 21:44
220
0

Preşedintele Klaus Iohannis spune că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi protejate în cazul unui Brexit, indiferent dacă acesta se va produce cu acord sau fără.

Declaraţia a fost făcută după o întâlnire cu preşedintele ales al Consiliului European, Charles Michel, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

„Suntem de părere că de departe cea mai bună variantă este un Brexit cu acord şi am văzut în ultimele luni o tendinţă de acceptare a acestei abordări şi în partea cealaltă a Marii Britanii. 

Însă, acolo sunt alegeri pe 12 decembrie. Probabil, în seara de 12 – noi avem Consiliu European pe 12-13 – probabil în seara primei zile de Consiliu vom şti primele rezultate estimative şi ne vom da seama cum vor putea evolua lucrurile. 

Eu cred în continuare, că va prevala înţelepciunea politică şi Brexit-ul se va produce la sfârşitul lui ianuarie cu un acord. Niciun român nu trebuie să aibă emoţii în ce priveşte statutul pe care îl va avea după Brexit. 

Drepturile la muncă, a asigurări sociale, pensii şi aşa mai departe sunt foarte bine protejate”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că românii din Marea Britanie nu vor fi afectaţi de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, fiind de părere că se poate ajunge la una cord cooperabil cu Marea Britanie pentru a proteja drepturile românilor care lucrează acolo, scrie digi24.

„În cazul mai puţin probabil, dar nu poate fi exclus, al unui Brexit fără Acord, vom fi în situaţia de a negocia aceste drepturi într-un cadru bilateral. Şi în această situaţie suntem bine pregătiţi. 

Eu am avut discuţii aprofundate, detaliate cu prim-miniştrii britanici, şi cu doamna May, şi cu actualul prim-ministru, şi am constat că există o dorinţă reciprocă de a proteja drepturile cetăţenilor în bilateral şi, în acest sens, nu am nicio emoţie că vom ajunge foarte rapid la un Acord convenabil şi care îi va proteja bine pe românii din Mare Britanie. 

Deci, şi într-o situaţie, şi în alta, românii vor fi protejaţi, vor exista acorduri bilaterale sau Acordul mare pe Brexit şi nu văd niciun motiv de îngrijorare. 

Repet, prefer, de departe, un Brexit cu acord, dar noi, România, suntem bine pregătiţi şi pentru cealaltă variantă”, a mai spus Iohannis.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europenă pe 31 ianuarie 2020 dacă premierul Boris Johnson va obţine majoritatea în urma alegerilor de luna viitoare, astfel încât să poată să obţină ratificarea în Parlament a Acordului său cu Blocul comunitar.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter