main logo
539

Iohannis a promulgat o lege care amână Centenarul cu un an

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi Centenarul Marii Uniri.

Iohannis a promulgat o lege care amână Centenarul cu un anIohannis a promulgat o lege care amână Centenarul cu un an

Şeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, solicitare care a fost aprobată de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional. Deputaţii au eliminat din textul legii articolul care prevede că "Guvernul României va elabora până la data de 31 decembrie 2017, în condiţiile prevăzute la alin. (1), calendarul de activităţi pentru comemorarea Războiului pentru Întregirea Neamului în anul 2018", deoarece acest termen era depăşit. 

Potrivit legii privind Centenarul, pentru perioada 2019 - 2020, în urma consultării şi pe baza propunerilor venite de la autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din partea altor instituţii, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute, organizaţii neguvernamentale şi creatori independenţi, Guvernul României va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Naţional de Aniversare a Centenarului, aferent anului următor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Practic manifestările pentru Centenar vor fi stabilite până în noiembrie şi vor avea loc în 2019, scrie evz.ro.

"Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări, ceremonii şi activităţi legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi al Marii Uniri. Activităţile din Programul Naţional de Aniversare a Centenarului vor fi finanţate din bugetele autorităţilor publice şi instituţiilor organizatoare. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va selecta activităţile incluse în Programul Naţional de Aniversare a Centenarului pe baza criteriilor stabilite de acesta, privind relevanţa şi încadrarea bugetară a activităţilor propuse", se arată în actul normativ. Potrivit acestei legi, se instituie o serie de distincţii naţionale, printre care Medalia Comemorativă "Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului" şi Medalia aniversară "Centenarul Marii Uniri". "În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se va constitui o Comisie specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată Centenarului", se mai arată în lege. Tot miercuri, preşedintele Iohannis a semnat decretele privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de securitate socială între România şi Republica Orientală a Uruguayului, semnat la Montevideo, la 13 septembrie 2017, şi a Acordului de parteneriat privind relaţiile şi cooperarea între Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Noua Zeelandă, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 5 octombrie 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării