289
0
Iod radioactiv, detectat de Norvegia la graniţa sa cu Rusia
289
0

Autoritatea norvegiană pentru securitate nucleară aprecizat că a detectat iod radioactiv în filtrele de aer ale unei staţii de monitorizare a radioactivităţii.

Autoritatea norvegiană responsabilă cu securitatea nucleară analizează mai multe mostre de iod radioactiv, detectate în apropierea graniţei cu Rusia, la câteva zile după incidentul nuclear din regiunea rusă Arhanghelsk, transmite Știri.md cu referire la Money.ro.

Autoritatea norvegiană pentru securitate nucleară aprecizat că a detectat iod radioactiv în filtrele de aer ale unei staţii de monitorizare a radioactivităţii din Svanhovd, în perioada 9-12 august, în condiţiile în care incidentul din Arhanghelsk a avut loc pe 8 august.

„În acest moment nu putem determina dacă prezenţa iodului radioactiv este determinată de accidentul din Arhanghelsk de săptămâna trecută. DSA continuă analizele”, a informat agenţia.

Reuters notează că detectarea iodului radioactiv nu este ceva neobişnuit în Norvegia, specialiştii din această ţară detectând acest element radioactiv de şase până la opt ori pe an, sursa fiind de obicei necunoscută.

Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în oraşul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Citește și
article image
Sondaj: Moldovenii cred că Moldova se îndreaptă într-o...
0
138
article image
Țara în care cerul parcă a luat foc: Avem nevoie de aer...
0
205
article image
O ţară din Europa se dotează cu drone chinezeşti înarmate
0
229
article image
Ţara în care patru fete sunt violate în fiecare oră
0
893