main logo
2654

Inundații în Rusia: Nivelul apei crește în regiunile Kurgan și Tiumen

Este în creștere numărul regiunilor din Rusia afectate de inundațiile de primăvară, cauzate de topirea zăpezii. După ce au fost inundate orașele Orsk, Orenburg și Tomsk, sunt în pericol și zeci de localități din regiunea Kurgan și Tiumen, unde a fost anunțată stare de urgență. Autoritățile au îndemnat locuitori să-și părăsească locuințele în contextul unei amenințări tot mai evidente.

Inundații în Rusia: Nivelul apei crește în regiunile Kurgan și TiumenFoto: kurgan-news.net

Locuitorii din regiunea Tiumen postează imagini alarmante pe rețelele de socializare - apa inundă deja drumurile. Există o probabilitate din ce în ce mai mare ca barajele să se rupă sau să se reverse în două raioane din regiunea Tiumen, a anunțat și guvernatorul local, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„La începutul lui aprilie am primit o prognoză privind nivelul apei din râul Ishim, în perioada inundațiilor, atunci hidrologii au anunțat că acesta va depăși nivelul maxim istoric. Ne-am pregătit pentru inundații, am întărit digurile, am pregătit saci de nisip, am verificat centrele de cazare temporară. Dar ieri am primit prognoza revizuită, potrivit căreia nivelul apei va fi mult mai mare. Va crește și numărul de localități care vor fi inundate. Hidrologii promit o cantitate mare de apă. Probabilitatea ca barajele să se rupă sau să se reverse crește. De aceea, anunțăm evacuarea urgentă a populației”, a declarat guvernatorul.

Regiunea Tiumen a anunțat stare de urgență. Nivelul apei în râurile Tobol și Ishim poate urca mult peste valorile maxime înregistrate. Mareea de primăvară este așteptată în câteva zile. Zona de risc, conform ultimelor date, acoperă peste două mii de case din 51 de localități.

Inundațiile puternice și bucățile de gheață din râurile din regiunea Tomsk au afectat sute de locuințe și în această regiune.

„Totul era în apă. Acum s-a retras puțin, dar apa era până aici.”

Autoritățile aruncă în aer gheața de pe râuri pentru a accelera retragerea apei.

„Pe canalul Svetlîi apa nu se mișcă. Gheața e pe loc.”

„Apa este în interiorul casei. Nu am unde să locuiesc. Nu putem face altceva decât să așteptăm până când gheața va dispărea și apa se va retrage.”

Regimul de urgență a fost anunțat în patru localități din regiunea Tomsk, iar nivelul apei în râuri continuă să crească. Și în regiunea Kurgan, nivelul râului Tobol a crescut, atingând aproape opt metri. Oamenii din peste 20 de localități au primit deja ordin de evacuare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării