861
0
Întrebările Brexitului. Va fi nevoie de viză pentru Marea Britanie
861
0

Sunt ultimele ore pe care Marea Britanie le petrece ca membru al Uniunii Europene. Vineri, la ora locală 23:00, deja sâmbătă ora 1:00 la noi, Marea Britanie va deveni prima țară care părăsește Uniunea Europeană.

Foto: agerpres

După această dată va urma o perioadă de tranziție care va dura până la 31 decembrie 2020, timp în care Marea Britanie va continua să se supună regulamentelor europene, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Iar asta înseamnă că, potrivit acordului negociat de guvernul britanic cu Comisia Europeană, drepturile cetățenilor europeni din Regat, inclusiv ale românilor, sunt protejate.

Potrivit digi24, libertatea de mișcare e printre marile beneficii ale Uniunii Europene. Posibilitatea de a călători oriunde în cele 28 de state membre fără viză și fără pașaport, doar cu buletinul, fără restricții pe piața muncii și la studii, toate acestea vor deveni istorie mai devreme sau mai târziu pentru Marea Britanie. Iată cum se vor schimba lucrurile după Brexit:

Va fi nevoie de viză pentru intrarea în Marea Britanie?

Condițiile de călătorie în Marea Britanie nu se schimbă până la sfârșitul anului. Perioada de tranziție expiră la 31 decembrie 2020.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană deschide o perioadă de tranziție care durează 11 luni, adică până la sfârșitul acestui an. 

În această perioadă Marea Britanie și Uniunea Europeană negociază termenii viitoarei colaborări. În toată această perioadă, Regatul Unit rămâne membru UE, implicit se supune regulilor UE, adică libertatea de mișcare se va păstra. Nu va fi nevoie de vize, nici de pașapoarte, călătoriile în Marea Britanie vor avea loc în aceleași condiții ca până acum.

Ce se întâmplă după perioada de tranziție?

Condițiile de intrare în țară se vor schimba din 2021 și depind de viitoarea colaborare cu UE. Aici intrăm pe teren necunoscut.

Condițiile de călătorie în Marea Britanie se vor schimba în funcție de viitorul acord de cooperare între Londra și Bruxelles. Pentru că știm că una dintre temerile evocate frecvent în timpul campaniei pentru referendumul din 2016 a fost migrația, cu siguranță vom vedea reguli noi pentru cei care vor dori să muncească sau să studieze în insule.

În ceea ce privește turismul sau călătoriile de afaceri, guvernul britanic a precizat că nu are în vedere să introducă vize, dar cel mai probabil intrarea în țară se va face după 2021 cu pașaportul, și nu doar cu buletinul ca până acum.

Ce se întâmplă cu moldovenii și românii care se află deja în Marea Britanie?

Aceștia se pot înregistra pentru un nou statut de ședere. Cererile pentru noul statut pot fi depuse până în iunie 2021.

Până la 30 iunie 2021, drepturile europenilor din Regatul Unit rămân neschimbate.

Marea Britanie a înființat un sistem de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană care le dă posibilitatea românilor să aplice pentru noul statut de ședere post-Brexit. Sunt două variante:

Cei care au locuit în ultimii cinci ani în Marea Britanie sunt eligibili pentru statutul de rezident permanent.

Cei care au acumulat o perioadă mai scurtă pot obține statutul de stabilire provizorie.

Formularul poate fi găsit pe site-ul guvernului britanic și are instrucțiuni inclusiv în limba română. Cererile se primesc până la 30 iunie 2021, iar în tot acest timp, drepturile cetățenilor UE vor rămâne neschimbate. După această dată, românii care doresc să studieze sau să muncească în Regat vor avea cel mai probabil nevoie de un permis special, cam cum era și înainte ca România să adere la Uniunea Europeană.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter