main logo
312

Întâlnire în Cipru pentru a relansa convorbirile de pace blocate

Liderii ciprioţi grec şi turc s-au întâlnit vineri la Nicosia, într-un efort de a relansa discuţiile de pace blocate, anunţând că vor continua negocierile la Adunarea Generală a ONU în septembrie, informează DPA.

Întâlnire în Cipru pentru a relansa convorbirile de pace blocateFoto: Agerpres

Reprezentate de preşedintele cipriot grec Nikos Anastasiades şi liderul ciprioţilor turci Mustafa Akinci, părţile au convenit să se întâlnească cu secretarul general al ONU la New York luna viitoare pentru a continua discuţiile, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

Un purtător de cuvânt al ONU în Cipru a declarat că discuţiile de vineri au fost "oneste şi constructive".

Ciprul este împărţit pe criterii etnice din 1974, după un puci grec urmat de o intervenţie militară turcă. Toate discuţiile anterioare sub egida ONU în încercarea de a reunifica insula au eşuat, inclusiv cea mai recentă rundă încheiată în iulie 2017.

Ţara a fost admisă în Uniunea Europeană în 2004, dar legile UE se aplică numai în partea de sud a insulei, sub controlul guvernului recunoscut. Republica autoproclamată a etnicilor ciprioţi turci din nord a fost recunoscută doar de Ankara.

Tensiunile din jurul insulei situate în estul Mediteranei au reizbucnit recent printr-o dispută cu privire la explorarea rezervelor de gaz din largul coastei cipriote. Ankara insistă că orice acord privind profiturile obţinute din explorări trebuie să-i includă pe reprezentanţii etnicilor turci.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării