main logo
581

Insula cu o singură locuitoare în vârstă de 81 de ani

Kim Sin-yeol, o văduvă în vârstă de 81 de ani, este singura locuitoare a unei insule îndelung disputate de Coreea de Sud și Japonia.

Insula cu o singură locuitoare în vârstă de 81 de ani

În 1991, Kim Jn-yeol și soțul ei au decis să se mute pe insula Dokdo, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Administrată în prezent de Seoul, insula este situată în Marea de Est, potrivit Coreei de Sud. Japonia, în schimb, numește aceeași insulă Takeshima și susține că este înconjurată de apele Mării Japoniei.

Ani la rând, cei doi au fost singurii rezidenți permanenți. Alte persoane, cum ar fi polițiști și turiști, veneau și plecau periodic de pe insulă, scrie CNN. Kim a lucrat ca scafandru până în 2017, când i s-a agravat starea de sănătate, iar de la decesul soțului său, Kim Sung-do, când acesta avea 81 de ani, ea a rămas unica locuitoare a insuliței.

Din cauza condițiilor meteorologice, uneori insula e separată de restul lumii săptămâni la rând. Chiar și așa, femeia de 81 de ani nu intenționează să se mute din casa sa.

„Spune că e relaxantă viața în Dokdo. Se simte liniștită când este acolo”, a declarat ginerele ei, Kim Kyung-chul.

În prezent, Kim Sin-yeol trăiește trăiește cu fiica sa Kim Jin-hee în Pohang, oraș situat pe coasta de sud-est a țării, până în aprilie, când se încheie renovările la locuința sa. Și alte persoane sunt interesate să se mute pe insula Dokdo, însă autoritățile locale spun că nu plănuiesc să încurajeze oamenii să devină rezidenți permanenți.

„Există doar o locuință ocupată permanent de rezidenți”, a spus un oficial guvernamental.

Cu toate acestea, fiica sa și soțul femeii de 81 de ani plănuiesc și ei să obțină rezidență pe insulă și să trăiască alături de femeie. Folosind licența moștenită de la tatăl său, tânăra Kim vrea să vândă săpun și să îi servească pe turiști cu fructe de mare.

Relațiile dintre Coreea de Sud și Japonia sunt foarte tensionate, încă din perioada ocupației japoneze și a colonizării Peninsulei Coreea în prima jumătate a secolului al XX-lea. Pe de altă parte, Japonia acuză Coreea de Sud că ocupă ilegal insulele din zonă, motivând că îi aparțin încă din secolul al XVII-lea.

Coreea de Sud a preluat controlul asupra insulelor în anii ’50, când a staționat acolo echipe de militari. Insula a fost stârnit dispute și în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, când pe un banner afișat la ceremonia de deschidere insula a fost inclusă ca fiind parte din Peninsula Coreea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării