Ingredientul din băuturile energizante care ar putea alimenta leucemia
Un nou studiu arată că un ingredient frecvent întâlnit în băuturile energizante, taurina, ar putea accelera dezvoltarea leucemiei.

Taurina, un aminoacid produs natural de organism și regăsit în carne, pește și băuturi energizante, ar putea juca un rol neașteptat în dezvoltarea unor forme agresive de cancer. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la University of Rochester Medical Center sugerează că taurina acționează ca un „combustibil” pentru celulele leucemice, favorizând dezvoltarea acestora, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Analizând comportamentul celulelor leucemice în modele de laborator la şoareci, oamenii de știință au descoperit că acestea extrag taurină din mediul organism, în special din măduva osoasă, folosind-o pentru a se înmulți mai rapid. Atunci când cercetătorii au blocat accesul la taurină, dezvoltarea cancerului a fost încetinită semnificativ la șoareci. Acest lucru deschide posibilitatea unor terapii care să vizeze metabolismul leucemiei, în special controlul asupra aportului de taurină.
„Nivelurile locale de taurină din măduva osoasă pot spori creșterea leucemiei, sugerând prudență în utilizarea suplimentelor cu doze mari de taurină”, spune oncologul Jane Liesveld, de la UR Medicine, citată de sciencealert.
Cercetătorii atrag atenția că băuturile energizante și ar putea creşte riscul de leucemie, chiar dacă efectele exacte asupra organismului uman rămân deocamdată incerte. Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin mecanismele prin care taurina influențează celulele canceroase, dar rezultatele de până acum sunt îngrijorătoare, spun ei.
Pe de altă parte, taurina nu este în mod exclusiv nocivă, studii anterioare demonstrând că aceasta poate susține sistemul imunitar și poate ajuta în combaterea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cele gastrice. Așadar, efectele sale par să varieze în funcție de contextul biologic și de tipul de cancer.
Tot mai multe cercetări din domeniul oncologiei vizează acum nu doar mutațiile genetice, ci și modul în care tumorile își adaptează metabolismul pentru a supraviețui, astfel că reprogramarea metabolică este considerată o caracteristică fundamentală a cancerului, iar în cazul leucemiei mieloide, înțelegerea felului în care celulele bolnave „fură” resurse precum taurina ar putea conduce la tratamente mai eficiente.
„Accentul a fost pus anterior pe modificările genetice, dar acum se pune tot mai mult pe înțelegerea modului în care celulele leucemice sunt capabile să deturneze diverse căi metabolice pentru propria lor supraviețuire”, a explicat Jane Liesveld.
Deşi băuturile energizante funcționează, oferind o scurtă explozie de energie pentru organism, există preocupări tot mai mari cu privire la riscurile pentru sănătate ale acestor băuturi, care au fost legate de bolile de inimă și de afectarea cogniției. Iată că acum, este posibil să se adauge şi cel privind dezvoltarea în ritm accelerat a celulelor leucemice.