main logo
575

Informații noi în cazul spionului retras de CIA de la Moscova

Apar noi informaţii în cazul spionului american retras de CIA de la Moscova în 2017.

Informații noi în cazul spionului retras de CIA de la Moscova

Potrivit unor surse din mediile de informaţii americane, era vorba despre un înalt oficial de la Kremlin, cu acces direct la preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Agenţia americană de informaţii ar fi decis, potrivit CNN, să îl salveze dintr-o poziţie vulnerabilă, de teamă că preşedintele Donald Trump l-ar putea da de gol.

Liderul de la Casa Albă a avut o relaţie tensionată cu agenţiile de informaţii americane încă de la instalarea în funcţie.

Spionul evacuat în 2017 din Rusia avea acces direct la președintele Vladimir Putin și era în postura de a fotografia chiar, documente secrete rusești, potrivit unor surse oficiale citate de CNN. 

Era vorba despre un oficial rus aflat într-o poziție-cheie la Kremlin. Secretarul de stat american Mike Pompeo, care era șef al CIA în 2017, a respins întreaga poveste.

Mike Pompeo, secretar de stat: „Informațiile prezentate sunt greșite din punct de vedere al faptelor”.

Poziția lui Pompeo e susținută și de oficialii ruși.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Toate aceste speculații apărute în presa americană, despre cine a fost evacuat de urgență și de cine încercau să salveze această persoană sunt, cum să spun, un fel de “pulp fiction””.

Spionul american ar fi fost evacuat de teamă că președintele american ar putea să-l dea de gol, spun surse oficiale americane. De când a fost ales, Donald Trump a atacat în mod repetat agențiile americane de informații.

Donald Trump, președintele SUA: „Agențiile de informații au luat-o razna”.

Surse citate de CNN susțin că Trump are rețineri în a folosi spioni, pentru că aceștia i-ar putea afecta relațiile personale cu liderii unor state. Președintele american chiar a răspuns public unui raport care anunța că CIA l-ar fi recrutat pe fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Donald Trump, președintele SUA: „Am văzut informația legată de CIA și de fratele lui sau fratele vitreg. Aș vrea să-i spun că asta nu se va întâmpla sub egida mea, cu siguranță.”

Cu altă ocazie, președintele american și-a exprimat îndoiala că informațiile obținute din surse străine ar fi credibile pentru că el “crede că e vorba despre oameni care își vând țara”.

Adam Kinzinger, reprezentant SUA: „Informațiile obținute de agenți sunt extrem de importante, în multe cazuri mai importante chiar decât cele obținute prin mijloace electronice”.

Potrivit CNN, decizia CIA de a retrage spionul de la Kremlin a venit la scurtă vreme, după ce președintele Donald Trump a discutat informații strict secrete despre bazele ISIS din Siria cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o întâlnire la Casa Albă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării