main logo
417

Incidentul din Marea Neagră va fi discutat la Bruxelles

Toți cei 24 de militari ucraineni de pe navele sechestrate de gărzile de coastă ruse au fost puși sub acuzare de Moscova.

Incidentul din Marea Neagră va fi discutat la Bruxelles

Incidentul naval din Marea Neagră va fi discutat marți, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO. 

Va fi prezentă și o delegație ucraineană. Între timp, Moscova a testat cu succes un nou tip de rachetă antibalistică, transmite Știri.md cu referire la Stiri.tvr.ro.

Președintele Ucrainei se plânge că liderul rus Vladimir Putin refuză să vorbească cu el la telefon despre tensiunile de la Marea Neagră.

Petro Poroșenko a cerut din nou eliberarea celor 3 nave sechestrate în largul Crimeei și a celor 24 de marinari. Aceștia se află într-o închisoare din Moscova. Au fost puși sub acuzare pentru trecerea ilegală a frontierei ruse și riscă până la 6 ani de închisoare, a declarat avocatul lor.

Navigația în zona Strâmtorii Kerci, unde a avut loc incidentul, este practic sistată.

Volodymyr Omelyan, ministrul ucrainean al infrastructurii: Toate vasele care intrau în Marea Azov în direcţia porturilor Mariupol şi Berdyansk au fost oprite de ruşi. În ultima săptămână este o adevărată blocadă în Strâmtoarea Kerci.

Ucraina consideră că navele sale au fost atacate în ape neutre în Marea Neagră, nu recunoaște apartenența Crimeei la Rusia şi nici dreptul acesteia la ape teritoriale în zona peninsulei.

NATO a cerut Moscovei eliberarea navelor și a echipajelor și a făcut apel la calm.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Trebuie să permită, de asemenea, libertatea navigaţiei. Şi accesul nelimitat la porturile din Marea Azov.

Între timp, Moscova a testat un tip de rachetă antibalistică modernizată. Poate atinge capitale europene, este greu de detectat și capabilă să transporte focoase nucleare, a declarat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a îndemnat Rusia să se conformeze tratatului privind forțele nucleare intermediare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării