221
0
În Ucraina se pregătește un schimb de prizonieri cu Rusia
221
0

Potrivit declarației avocatului a trei cetățeni ruși deținuți în Ucraina - Maksim Odințov, Aleksandr Baranov și Evgheni Mefiodov - aceștia s-ar pregati pentru schimb.

Foto: europalibera.org

Odințov și Baranov au fost soldați în armata ucraineană din Crimeea, dar odata cu anexarea peninsulei la Rusia au trecut de partea rușilor. 

Cei doi sunt acuzați de trădare și dezertare din armata ucraineană și au fost condamnați la 14 și respectiv 13 ani de închisoare. 

Mefiodov este acuzat de separatism. Despre posibilul schimb de prizonieri a scris ieri și ziarul Kommersant în care se afirmă și că Moscova îi va elibera pe 13 din cei 24 de marinari ucraineni reținuti în octombrie anul trecut în Strîmtoarea Kerci. 

Tot ieri, presa rusă scrisese și că alți cinci cetățeni ucraineni ar urma să fie eliberați din Rusia pentru a-și ispăși pedepsele date de tribunale rusești în Ucraina. 

Despre acest posibil transfer a scris ieri și Fundația pentru drepturile omului Memorial. Kievul susține că Rusia ar deține în mod ilegal 150 de cetățeni ucraineni, printre care regizorul Oleh Sențov.

Statele Unite, și Uniunea Europeană au cerut Rusiei să îi elibereze necondiționat pe cetățenii ucraineni deținuți ilegal în Crimeea anexată de Rusia sau în estul Ucrainei, controlat de separatiștii pro-ruși.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter