main logo
3730

Fals: În Ucraina începe de la 15 iunie mobilizarea femeilor

Ucraina nu a introdus în prezent recrutarea militară pentru toate femeile aflate la vârsta necesară pentru a lupta, contrar afirmațiilor distribuite de mii de utilizatori ai rețelelor de socializare de la jumătatea lunii iunie 2022.

Fals: În Ucraina începe de la 15 iunie mobilizarea femeilorFoto: adevarul.ro

Un presupus document al guvernului de la Kiev este prezentat ca dovadă în unele dintre postările de pe rețelele de socializare și articole din România. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene neagă existența serviciului militar obligatoriu pentru femei, dar și autenticitatea documentului care circulă și care, de altfel, conține multiple erori. În Ucraina, însă, există serviciul militar obligatoriu pentru bărbați, transmite Știri.md

Afirmații similare au fost, de asemenea, distribuite pe Facebook, alături de un presupus document al armatei Ucrainei.

Afirmațiile au fost preluate și de presa în limba română, printre care de site-urile Adevărul, Gândul sau România TV, acestea susținând că „șeful Statului-Major General al Armatei ucrainene” a fost cel care a emis „ordinul de începere a mobilizării femeilor” și că „documentul semnat a fost publicat de expertul militar rus Boris Rojin”. Articolele citează, de asemenea, publicația rusă Pravda.ru ca sursă a informațiilor.

Potrivit postării publicate de adevarul.ro, "general-locotenent Serghei Şaptal a ordonat centrelor de completare a Forţelor armate ucrainene ca până la 15 iunie să pregătească lista femeilor care sunt înrolate. Până la sfârţinutul lunii, comandamentele militare trebuie să înroleze toate femeile ucrainene cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Se arată că femeile sunt mobilizate pentru „completarea neîntreruptă a efectivului”. Administraţiile militaro-civile din Dnepropetrovsk, Kiev, Kirovograd, Nikolaev, Odesa şi Harkov sunt obligate să organizeze centre suplimentare de cazare şi instruire militară pentru persoanele mobilizate", scrie adevărul.ro. 

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, informații false despre război au circulat în mod repetat pe internet. Au existat afirmații false referitoare la recrutarea în februarie a bărbaților în vârstă de luptă și la interdicția de a părăsi țara. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării